Dečji rad nije učenje 1Foto: Luca Marziale / Danas

U svom nedavnom televizijskom obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da „moramo nastaviti ulaganje u dualno obrazovanje, pošto time garantujemo posao mladima kada završe škole“.

Ono što predsednik Vučić tim povodom nije rekao je to da takozvano dualno obrazovanje ne predstavlja nikakav garant mladima da će dobiti posao. Naime, poslodavci u Srbiji imaju pravo da koriste rad srednjoškolaca „kroz učenje“, ali nemaju obavezu da ih nakon završetka školovanja zaposle.

Čak i da je poslodavac dužan na tako nešto to ne menja činjenicu da je dualno obrazovanje potpuno neprihvatljiva i skandalozna legalizacija dečjeg rada.

Dualno obrazovanje, u Srbiji zakonski propisano 2017. godine, podrazumeva da poslodavac pod izgovorom da učenici srednjih škola na taj način „stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine i sposobnosti“ ima pravo da koristi njihov rad 35 sati sedmično u „skladu sa planom i programom nastave i učenja“.

U praksi to znači da poslodavac kroz dečji rad dobija jeftinu radnu snagu koja mu omogućava stvaranje ekstra profita. Za obavezu da rade kod poslodavca predviđeno je da srednjoškolci budu plaćeni u novčanom iznosu manjem od zagarantovanog minimalca.

To je sramno i predstavlja nazadno vraćanje u 19. vek kada je dečji rad bio uobičajena pojava. Da učenike iz programa dualnog obrazovanja koriste umesto odrasle radne snage priznaju i sami privatni poslodavci prezentujući navodno uspešna iskustva tog krajnje eksploatatorskog procesa.

S obzirom da je u Srbiji zabranjeno da novčane naknade za isti rad budu različite sistem dualnog obrazovanja precizira da „učenik ne radi, već uči kroz rad pa se na njega ne primenjuje Zakon o radu“. Pored toga što je nejednaka plata za isti rad nepravedna u ovom slučaju je to i izrazito diskriminatorska kategorija.

U obrazloženju Zakona o dualnom obrazovanju kao cilj navedeno je „prilagođavanje srednjeg stručnog obrazovanja potrebama privrede“. Aleksandar Vučić pak želi da dodatno podredi obrazovanje interesima krupnog kapitala. Celokupan angažman predsednika Vučića se, shodno njegovoj neoliberalnoj ideologiji, zasniva na asistiranju privatnim investitorima da ostvare što veće profitne stope. Ono što Vučić u konkretnom slučaju zaboravlja je to da je interes mladosti važniji od zarade vlasnika fabrika.

Po definiciji Međunarodne organizacije rada, dečji rad se odnosi na „zapošljavanje dece u bilo kom poslu koji ih lišava njihovog detinjstva“. Dualno obrazovanje upravo to čini. Zbog toga je zakon koji ga omogućava potrebno momentalno ukinuti i sa tom praksom, protivnom dečjim interesima, odmah prekinuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.