U nedelju ujutro uklonjen je spomenik i grob Dimitrija Tucovića, osnivača Srpske socijaldemokratske partije, sa Trga Slavija.

Gradske vlasti su još ranije najavile da će do toga doći zbog rekonstrukcije trga kao i da će Tucovićevi ostaci biti preneti u Aleju velikana na Novom groblju a da će spomenik biti izmešten na plato ispred zgrade Narodne banke Srbije. I pored toga, uklanjanje spomenika izazvalo je nezadovoljstvo građana Beograda posebno zbog toga jer je uklonjen gotovo krišom, u ranim jutarnjim časovima. Razlog je očito bila bojazan vlasti da će poštovaoci dela Dimitrija Tucovića u slučaju da termin uklanjanja bude objavljen doći da izraze svoj revolt.

Naime, Savez komunističke omladine Jugoslavije je u maju održao protest protiv izmeštanja spomenika, a Miloš Tucović, unuk osnivača prve marksističke partije u Srbiji, uputio je svojevremeno pismo nadležnima sa molbom da spomenik ostane na istom mestu. Miloš Tucović je za naš list izjavio da je do izmeštanja došlo na nedostojanstven način, da porodica nije obaveštena o tome i kako je to zahtevala i da građanima koji poštuju Dimitrija Tucovića nije omogućeno da ga isprate sa mesta gde se spomenik dosad nalazio.

Treba biti pošten i reći da je Miloš Tucović apsolutno u pravu. Nije bilo razloga da se izmeštanje vrši tajno u jutarnjim satima a posebno ne u nedelju uoči koje se slavio državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u kome je inače Dimitrije Tucović položio svoj život. Sklanjati Tucovićev spomenik i istovremeno slaviti taj praznik ne ide jedno sa drugim. Oni koji podržavaju odluku o uklanjanju spomenika navode da razloga za proteste nema jer se premešta sasvim nedaleko od dosadašnje lokacije. Međutim, središte Trga Slavija daleko je prikladnija pozicija za spomenik Tucoviću nego skrajnuto mesto na njegovom obodu. Takođe, niko od zvaničnika nije objasnio zbog čega je značaj jedne fontane, makar bila i muzička, veći od čoveka koji je bio borac za radnička prava i branilac Srbije u Prvom svetskom ratu. Tvrdi se da će nakon izmeštanja biti omogućen lakši prilazak spomeniku. Ipak, oni koji su hteli da ga posete dosad su bez problema za funkcionisanje saobraćaja i sopstvenu bezbednost stizali do spomenika. Inače, spomenik na to mesto nije postavljen slučajno jer su se na Trgu Slavija nalazile radničke barake u kojima je i nastala ideja o formiranju Srpske socijaldemokratske partije. Istorijski gledano, Dimitrije Tucović je jedna od najznačajnijih ličnosti Srbije i sasvim je sigurno da svojim imenom i delom zaslužuje centralno mesto na centralnom gradskom trgu.

Zameniti njegov spomenik fontanom nije nešto što bi se moglo nazvati racionalnim i dostojanstvenim. Takođe, s obzirom da je spomenik Dimitrija Tucovića tradicionalno okupljalište sindikata i levičarskih organizacija koji sa tog mesta počinju demonstracije, njegovo uklanjanje će sasvim sigurno u tim krugovima izazvati spekulacije da je politički motivisano i samim tim antiradnički čin.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.