Našim reprezentativcima pobedu je čestitao i Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta „Dveri“ ali na veoma specifičan način.

U svojoj objavi na tviteru on je naime kritikovao startera repreznetacije Srbije Adema LJajića zbog toga što nije pevao himnu „Bože pravde“ tokom intoniranja pred početak utakmice. Obradović je svoju kritiku formulisao tako što se obratio drugim reprezentativcima poručivši im „podsetite LJajića na poštovanje državne himne“. Mislim da Obradović duguje objašnjenje javnosti šta je mislio pod tim što je izrekao jer nije bio precizan. Šta Obradović očekuje da kapiten reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov i drugi treba da učine zato što LJajić ne peva himnu? Šta znači, „podsetite LJajića“?

U potpunosti razumem zbog čega je Obradović napisao na tviteru svoj komentar o LJajiću. Na taj način želi da „Dverima“ donese još po koji glas na izborima iz redova srpskih desničarskih nacionalista. Obradović dobro zna da deo njih iz „taktičkih razloga“ glasa za Vučića pa pokušava ovakvim izjavama da ih preotme. To što razumem zašto je to rekao ne znači da to i opravdavam. Naprotiv, smatram da je izrečeno najobičnija budalaština, potpuno nekorektno prema Ademu LJajiću, koji je trenutno ako ne naš najbolji igrač ono svakako tehnički najpotkovaniji. LJajić nema nikakvu obavezu da peva himnu „Bože pravde“ ako se ne pronalazi u njenim rečima. On je iskazao poštovanje prema himni jer je mirno stajao tokom njenog izvođenja i to je njegova jedina obaveza kao sportiste. Zašto bi on kao Bošnjak pevao himnu u kojoj se spominje samo „srpski rod“ iako u Srbiji žive i građani drugih nacionalnosti? Kao neko ko je Srbin i po ocu i po majci nemam problem što LJajić nije pevao „Bože pravde“. Razumem ga u potpunosti i ima moju podršku.

Takođe, smatram da nijedan ateista u Srbiji nema razloga da peva himnu u kojoj se spominje „Bog“ . Isto tako, moje građansko pravo je da mislim da himna Srbije treba da bude neka druga svečana pesma a ne ova. Dužan sam da je pozdravim tako što mirno stojim ali nisam dužan da je obožavam ili pevam samo zato što Boško Obradović smatra da to tako treba.

Istu ovu himnu, iz ideloških razloga, nije pevao jedan od najvećih naših fudbalera svih vremena MIlutin Ivković Milutinac zato jer je bio ponosni komunista pa ne vidim razlog da je sada peva Adem LJajić koji se opravdano ne pronalazi u njoj. Inače, ovo nije prvi put da je LJajić pod lupom zbog toga što ne peva državnu himnu. Treba podsetiti i da ga je tadašnji selektor Slaviša Mihajlović udaljio iz reprezentacije 2012. godine upravo zbog toga, što je takođe bilo potpuno neopravdano i nepošteno.

Dušebrižnici neka LJajića ostave na miru jer on svojim igrama i zalaganjem najbolje demonstrira koliko mu je drag dres reprezentacije za koju nastupa.