Rasizam ili vređanje službenog lica? 1Foto: Luca Marziale / Danas

Pre nekoliko dana pročitao sam tekst „Šta yes?“, koji je u Danasu kao lični stav objavio pravnik i istraživač Mirko Medenica.

U svom tekstu Medenica tvrdi da su dve službenice granične policije na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu prilikom provere dokumenata pristiglih putnika na neprimeren način tretirale više osoba tamnije puti ocenjujući njihovo ponašanje kao „sramotno i rasističko“.

Na lični stav Medenice reagovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije negiravši njegove tvrdnje uz komentar da „za cilj imaju pokušaj narušavanja ugleda pripadnika srpske policije“ saopštivši da će protiv njega biti „podneta prekršajna prijava zbog vređanja službenog lica“.

Nisam prisustvovao događaju na Aerodromu „Nikola Tesla“ i shodno tome ne mogu da komentarišem tvrdnje koje je izrekao Medenica, a zbog čega MUP podnosi prekršajnu prijavu protiv njega. Međutim, s punim pravom mogu MUP-u da postavim nekoliko pitanja povodom ovog slučaja.

Prvo pitanje je da li je tačno da su dve službenice granične policije tokom pasoške kontrole putnika pristiglih sa leta iz Istanbula iz redova ispred šaltera izdvojile veći broj putnika od kojih su svi bili tamnije puti? Ako je to tačno zbog čega su policijskim službenicama sumnjive i podložne dodatnoj proveri bile samo osobe tamnije boje kože? Po kojim kriterijumima je odlučeno da su samo osobe tamnije boje kože sumnjive a druge ne?

Drugo pitanje je da li je tačno da je jedna službenica granične policije iz redova pred šalterima za proveru pasoša izdvojila veći broj osoba tamnije puti iako sa njima prethodno niko od policijskih službenika nije razgovarao niti izvršio uvid u njihova dokumenta? Ako je to tačno po kom osnovu su izdvojeni ti putnici i da li je postupanje policajke bilo u skladu sa pravilima službe?

Treće pitanje je da li je tačno da su dve policajke na graničnoj kontroli gestikulirale između sebe, kako tvrdi Medenica u svom tekstu, i sa podsmehom komentarisale poznavanje engleskog jezika dvojice putnika, kao i odgovore vezane za razloge njihovog dolaska u Srbiju?

Četvrto pitanje je da li je tačno da je jedna policijska službenica u trenutku razgovora sa putnikom tamnije boje kože povisila svoj glas i više puta mu se obratila sa rečima „šta yes?“ Ako je to tačno, da li je takav nastup u skladu sa pravilnikom MUP -a o ponašanju policijskih službenika?

Peto pitanje je zbog čega je Mirku Medenici tokom pasoške kontrole isti oduzet a on sproveden na ispitivanje tokom koga su mu torbe detaljno pregledane a naređeno mu je i da se okrene ka zidu i stavi ruke na isti da bi bio pretresen?

Što se poslednjeg postavljenog pitanja tiče, mogu da konstatujem da je pretresanje Medenice bilo izlišno te da je on sasvim u pravu kada to naziva zastrašivanjem i osvetom.

Što se preostala četiri pitanja tiče, u slučaju da je na svako od njih odgovor potvrdan mogu da konstatujem da je ponašanje policajki prema putnicima tamnije boje kože bilo degutantno i neprofesionalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.