Rijaliti zatvor 1

Ko god je nasilan biva sklonjen tamo. Međutim, voditeljka Anđela Lakićević insistira da takmičarka bude vraćena nazad u program.

Ta takmičarka odbija da učestvuje u daljem programu izlazi u dvorište i izjavljuje da joj se onemogućava sloboda kretanja i da se krše njena ljudska prava. Na to voditeljka programa konstatuje „ovde nema ljudskih prava ovde su naša prava“. U međuvremenu se partner učesnice koja se pobunila, inače vidno pripit, odlučio na svoj protest i legao na trosed. Drugi učesnik prilazi i podiže trosed i ovaj pada na zemlju. Ljut zbog toga nastavlja sa opstrukcijom programa. Vraća se u isti tek kada mu je zaprećeno novčanom kaznom to jest odbijanjem od honorara. Voditeljka vidno nezadovoljna što joj pojedini učesnici prkose isteruje ga u dvorište. On odlazi i umoran od pijanstva spava na foteljama. Ona naređuje obezbeđenju da mu oduzmu fotelje i tera i njega i njegovu partnerku da se šetaju po dvorištu bez mogućnosti da sednu. Učesnik je toliko pijan da više ne može da izdrži te je legao na zemlju da spava.

Voditeljka traži od produkcije da pusti glasnu muziku da ne bi mogao da spava. To ne pomaže pa šalje nekoliko učesnika da izađu u dvorište i da smisle način kako da pobunjeni učesnik ne spava. Oni lupaju i viču, jednom rečju maltretiraju ga. Epilog je da učesnik ustaje i prilazi svojoj partnerki. Posle kratkog vremena dolazi do fizičkog sukoba između njih dvoje. Pri tome je pobunjeni učesnik povređen i teče mu krv iz nosa. Pokušava da se umije ali voditeljka mu ne dozvoljava i tako krvav mora da izađe u dvorište gde mu partnerka u narednik desetak minuta preti da će ga ubiti. Umesto da budu sklonjeni iz programa produkcija ih i dalje drži tu jer verovatno smatra da takva šokantna situacija „zabavlja narod“.

Sećam se da sam slične scene maltretiranja imao prilike da vidim u vojsci a čuo sam da se dešavaju i u zatvorima. Međutim, maltretirani vojnik ili zatvorenik imaju mogućnost da se odbrane ili požale nadležnima. U ovom rijalitiju produkcija organizuju tlačenje učesnika. Ne treba biti pravnik da bi se zaključilo da je te noći produkcija sprečavala slobodu kretanja učesnicima (što je zakonski najstrože zabranjeno), podsticala maltretiranje pojedinih učesnika, dopuštala fizičko nasilje a povređenim osobama uskraćivala pravo na medicinsku intervenciju. I sve to pod firmom „šou programa“.

Postavlja se pitanje kako da to evidentno i grubo kršenje ljudskih prava nisu videli nadležni, policija tužilaštvo, REM i drugi? Kako nadležni mogu da dozvole emitovanje programa u kojima se čine brojna krivična i prekršajna dela? Ko god misli da je ovde reč o „zabavnom programu“ te da nema potrebe za bilo kakvom reakcijom grdno greši. Svako nasilje je nužno sankcionisati i prema njemu mora da postoji nulta tolerancija. Naročito ako se odvija na nacionalnoj televiziji.