Ska-pank protiv beskućništva 1

U okviru te humanitarne manifestacije biće održan koncert na kome će nastupiti ska bend iz Beograda Skadrilla i pank grupa iz Pančeva Ukratko Štef.

Cilj organizatora je da se, kroz donacije, sakupi novac koji bi bio korišćen za opremanje prinudnog smeštaja za ljude koji su iz raznih razloga ostali bez svog doma i sada moraju da žive na ulici. Istovremeno, izražena je i solidarnost sa svim onim građanima kojima preti izbacivanje iz njihovih stanova i kuća a to su u prvom redu oni koji su na meti privatnih izvršitelja, zastupnika gramzivih interesa stranih banaka i krupnog kapitala.

Čestitku i iskreno poštovanje za organizaciju ovakve manifestacije podjednako zaslužuju Kvaka 22 i oba benda sa domaće ska i pank scene. Posebna važnost ovog skupa koji će se održati u četvrtak je da nije reč samo o humanitarnom događaju već i o socijalno angažovanoj svirci koja pored pomoći ugroženim ljudima ima ambiciju da izrazi i protest protiv nepravde i siromaštva. A za nezavidan položaj u kome se nalaze beskućnici i drugi ljudi koji su ostali bez krova nad glavom kriv je isključivo bezdušni društveno-politički sistem u kome živimo čija je jedina svrha služenje interesima bogatih. Treba pohvaliti i zrelost organizatora koji su na društvenim mrežama u svom pozivu na koncert naglasili da ne pretenduju da će jedna svirka poraziti beskućništvo ali da su veoma svesni da je to samo jedan u nizu poteza koji socijalno orijentisani i društveno odgovorni pojedinci i kolektivi treba da preduzimaju kako bi se suprotstavili tom problemu. Takođe, u strategijskom smislu organizovanje koncerta je plodotvornija pomoć za beskućnike od nedavno planirane blokade ulaza u radnju Springfilda zbog postavljanja šiljaka kako beskućnici tu ne bi mogli da spavaju i odmaraju se. Takav vid protesta, koji su pojedinci panirali ne samo da ne bi pomogao beskućnicima već bi odmogao zaposlenima u toj radnji koji bi prvi kroz smanjenje zarada ili dobijanja otkaza bili na udaru poslodavca željnog da očuva profit.

Isto tako, Skadrilla i Ukratko Štef zaslužuju komplimente i podršku jer delima pokazuju da su pankeraj i da razumeju šta je suština tog subkulutrnog pokreta. To je solidarnost i podrška ispravnoj stvari a ne poziranje, „blejanje“ i samoreklamerstvo kako je nažalost pogrešno tumači većina sa „scene“. Zaista je mnogo pank bendova koji će se deklarisati da su „angažovani“ ali ih nema nigde kada konkretno treba podržati pravednu stvar. Mnogi „kultni“ fanzini, radio emisije i slični projekti nijednom rečju nisu najavili ovu socijalno angažovanu svirku ali da drže sitnosopstveničke govore o „besmislenosti“ stavljanja drugara na besplatan spisak za ulazak na koncert ili donacije umesto plaćanja karte za to su uvek raspoloženi (ali ne i sami da je plate).

Kvaka 22, Skadrilla, Ukratko Štef kao i neki drugi, o kojima se u Ćoškarenju pisalo, vraćaju nadu jer smelo pokazuju da aktivistička scena ipak postoji i bori se.