Istina trenutak laži 1

U takvom društvu pobeđuju sportisti pod steroidima, žene s liftingom, napumpanim usnama, jagodicama, dupetom, klonirani milijarderi, tabloidni likovi to jest sezonski majstori banalnosti i prostakluka!

U takvom društvu ekskluziva se vezuje isključivo za najmoćnijeg, čije se gostovanje danima najavljuje na jednom privatnom i prijateljskom mu televizijskom kanalu u vreme rijaliti programa! Iako od te ekskluzive nema ni slovo e, jer je najmoćniji dva dana ranije, dva sata smarao naciju o razlici između njegovog dobrog i poštenog deteta i ostale dece a dan ranije uz klimoglavce poprilično klimavo više od sata objašnjavo isto, ne pominjući one koje je obećao da neće pominjati ali je za svaki slučaj osuo drvlje i kamenjem po njima!

Šta je tu istina a šta je tu laž?

Istina je da je u dva dana, minimum tri sata dominirao etrom i još toliko oteo vremena beskrajnim ponavljanjem citata i tonskih isečaka iz te dve emisije, na svim ostalim televizijama, veb platformama i štampi. Istina je da nijednom nije odgovorio na pitanje šta će njegov dobri i pošteni sin u takvom društvu.

I sasvim logično ne samo što je branio sina već i njegovo društvo! Na kraju je najavljeni „ekskluzivni“ termin ustupio svom klonu, Ani i njenim gostima, ali je ostalo nejasno da li je ona advokatica ili majka šefovom sinu, premda se trudila da bude i jedno i drugo.

U takvom izvrnutom i uvrnutom društvu, spektakularna istina (fotka predsednikovog sina sa sumnjivim tipovima iz kriminalnog miljea) lako postaje bleštava laž, koja u nedostatku konkurentskih alternativa raste kao kvasac i zaposeda javni prostor toliko da više ne može da se diše!

Istina o tipovima koji su presreli novinarku Krika i oduzeli joj telefon, kako se regrutuje obezbeđenje predsednikovog sina, da li su i oni, možda, navijači, istina da predsednik i njegova porodica nemaju pravo na privatnost kao ostali građani, ostaje nedostupna široj javnosti a jedini dnevni list Danas, koji se uređivačkom politikom razlikuje od provladinih medija, naziva blatom!

Tačnije premijerka ga naziva blatom, valjda predozirana šefovim opisima i definicijama slučaja. Jer blato i to do kolena je u Crnoj Gori, koja nema ni laboratoriju za testiranje od kovida 19, a hoće svoju pravoslavnu crkvu, i u Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, koje, navodno, zbog turizma lažiraju podatke, a ne lažira Svetska zdravstvena organizacija koja podatke o zaraženim i umrlim u Srbiji računa sa stanovništvom Kosova ali bez njihovih prokuženih…

Da je istina trenutna laž, ilustruje multiplikovan slogan „Aleksandar Vučić za našu decu“, koji pada kao so na otvorenu ranu usvojene devojčice i njenih roditelja koji ispaštaju zbog nemara i propusta administracije, a obećanje resornog ministra da će uskoro rešiti ovaj slučaj u interesu deteta, zanemarujući da je šteta učinjena, deluje kao teška predizborna magluština.

Volela bih da nisam u pravu i da je dete još juče vraćeno roditeljima!

Istina o izborima je trenutak laži jer se nijedan, bukvalno nijedan uslov da budu fer i pošteni nije ostvario, pa nema šta da se bira – samo se ostvaruje unapred zadat i poznat rezultat.

Istina je da vlast bira opoziciju koja mnogo anemičnije i bezvoljnije govori o ključnim temama, Kosovu ili Evropskoj uniji, što će joj omogućiti da lakše obrće ćurak na drugu stranu!

Ako je istina trenutak laži, onda i laž može da bude trenutak istine.

Bojkotom izbora smanjiće se legitimitet zacrtanog pobednika ali se neće poništiti rezultati. Izlaskom na izbore i običnim precrtavanjem ponuđenih lista povećaće se izborni prag, pa za tri odsto neće biti dovoljno devedeset već preko sto hiljada glasova!

Vladajući i budući pobednik moraće mnogo više da baždari rezultate kako bi isfingirao pluralizam a kako i u kojoj meri će to raditi zapravo je jedina nepoznanica ovog računa koji svima stiže za naplatu.

Šta god da uradite, prethodno napravite iskrenu rekapitulaciju i sporazum sa samim sobom!

Odgovorite na pitanje u kakvoj državi i društvu želite da živite vi i vaša deca i ko može to da ostvari. Ako nema odgovora, ostanite kod kuće! Istina je da preko milion ljudi ne podržava naprednjačkog lidera, ali preko milion i četiri stotine hiljada je de facto i de jure za njega, što jeste trenutna izborna prednost, ali ne mora da znači da je dugoročna i zauvekna!