… jer se aktuelna vlast svim silama trudi da mrtvo slovo na papiru, valjda od straha da ne bi oživelo, to jest da se ne bi primenilo, pretvori u mrtvo pravo! Jedan od najbolje ocenjenih zakona, od kompetentnih međunarodnih evropskih i svetskih institucija, godinama na prvom mestu istican kao pravni uzor za antikoruptivne i demokratske reforme, jeste zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja i uvođenje nezavisne institucije Poverenika koji će te informacije dostavljati javnosti. Ne samo što se ova vlast svojski trudila da spinovanim aferama naruši autoritet Rodoljuba Šabića, ili što parlament ignoriše i ne razmatra njegove izveštaje, što mu nisu obezbeđena zakonom predviđena sredstva za rad, čak ni za plate zaposlenih, što je izigravajući institut javne rasprave, ova vlast slala falsifikat izmena i dopuna tog zakona u Brisel navodeći neistinu da ih podržava Poverenik, već je sasvim očigledna njena namera da najbolji zakon pretvori u mrtvo slovo i mrtvo pravo. Umesto, dakle, da rad javnih preduzeća (Telekom, Železnice, EPS, Srbija šume, Srbijagas, DIPOS…) postane vidljiviji i transparentniji, što je njihova zakonska obaveza, izmenama se predviđa da se ona izuzmu iz vidokruga javnosti a postoji i bojazan da zbog neprecizne odredbe o „fizičkim licima koja obavljaju javne poslove“ kao notari, država stavi pod kontrolu novinare, novinarska udruženja, razne medije koji nisu po volji vlasti!!! Mešetarima i partijskim sinakurama se tako otvara prostor a javnosti zatvara! Time se legalizuje korupcija po kojoj je Srbija već prepoznata i stavljena na crnu listu zemalja osumnjičenih za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma

Na stranu to što su mnoga javna preduzeća izigravala naloge čak i plaćala kazne zbog ne dostavljenih podataka, da bi svoje muljavine ostavili nedirnute, već se ovim izmenama uvodi i pravni nonsens – tužba prvostepenog protiv drugostepenog organa! Ovako osmišljene besmišljotke niiiiigde na svetu nema, ali eto ima u frankenštajn izmenama zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja! Izgovor, na primer da u javno privatnom partnerstvu ima zaštićenih podataka kao što je poslovna tajna, kako se navodi za ugovor o koncesiji Aerodroma „Nikola Tesla“, nije ništa drugo nego izigravanje prava i pravne države jer ne može neki ili bilo koji komercijalni ugovor da poništi zakon Srbije, pogotovo što i sam zakon precizira mogućnost takve zaštite. Da je sve bilo transparentno sa francuskom firmom Vansan, ne bi bilo toliko konfuzije i ne bi bilo protesta u Nišu oko Aerodroma „Konstantin Veliki“. A primera ima mnogo od „Beograda na vodi“ i zlatnog profita a rđavog ulaganja Emirata pa do ovog najnovijeg na koji se žali Vojni sindikat Srbije u otvorenom pismu predsedniku Aleksandru Vučiću pitanjem: Zašto je Generalštab odobrio privatnoj firmi 131 hiljadu evra za popravku pet vojnih vozila, a za taj iznos se moglo kupiti 15 novih i zašto je zaobiđena domaća referentna firma Remontni zavod u Čačku čiji kapaciteti zvrje prazni? Na osnovu prepoznatljive prakse u korumpiranom društvu, kao što je naše, mogao bi se naslutiti odgovor: Prvo, Vučić neće dati na svog načelnika generalštaba, a drugo ovo je predigra da se čačanski zavod pripremi za stečaj pa potom i jeftinu prodaju ali za dobru zaradu onima koji su to upodobili? A možda se već računa da novi kupac bude ova privatna firma koja se eto tako uvodi u posao?!

Ovaj kao i niz sličnih primera navodi na osnovanu sumnju da je najvažniji državni projekat postao uništavanje nezavisnih demokratskih institucija koje su stvorene zato da kontrolišu vlast! U šta se pretvara nezavisno tužilaštvo i sudstvo, u šta se pretvorila Agencija za borbu protiv korupcije, Agencija za zaštitu konkurencije, kako se izigrava zakon o javnim nabavkama, zašto je i REM postao osmišljena besmišljotka, u šta se pretvorio Ombudsman, zaštitnik građana, zašto su nezavisni mediji pretvoreni u državne neprijatelje a poreska inspekcija kao u slučaju niških Južnih vesti, krši ovlašćenja, preti porodicama zaposlenih koji rade u firmama koje se oglašavaju o ovom mediju!? Poreska uprava Niša ćuti, ne oglašava se ni po zahtevu za pristup informacijama, valjda verujući da će se njihovo nelegalno ponašanje usvajanjem izmena legalizovati. Na redu je, dakle, uništavanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i uništavanje institucije Poverenika… Državni projekt da se i mrtvo slovo na papiru pretvori u mrtvo pravo!