U neravnopravnim okolnostima, kao u aparthejdu, počev od predoziranog pojavljivanja vlasti i njenog lidera koji koristi sve državne resurse da bi dokazao „ljubav“ prema glavnom gradu, i totalne segregacije i nevidljivosti političkih oponenata, uz časne iznimke nekih manjih medija koji im daju šansu, uz farsičnu primenu i direktno kršenje izbornog zakonodavstva i rad GIK-a (Gradske izborne komisije) koja zaseda noću bez prisustva javnosti i glasanjem odlučuje da li je zakon zakonit i hitno interveniše da bi Preletačević dobio ličnu kartu, namerno unosi zabunu sa dve liste DJB, te registruje manjinsku listu, (NOPO) koja se sprda i sa Vlasima, jer nema nijednog i sa kandidatima maserima, predsednik države, umesto GIK, prvi proglašava 24 izborne liste! Jutro na Pinku, podne u Kaluđerici, a njegove mitinge direktno prenosi više televizija uključujući specijalizovanu crkvenu TV stanicu „Hram“, sutradan susreti sa Junkerom i Hanom, preksutradan u Berlinu sa Angelom Merkel, pa opet neko bezobalno gostovanje na nekoj od nacionalnih TV mreža, uz intravenoznu vitaminsku dozu za izdržljivost, „pet godina nije otišao na godišnji odmor“, ne govori samo o tiraniji jedne partije već i njenom lideru koji ništa ne prepušta slučaju, već svaki slučaj kontroliše i stvara sam!

Šta u takvom „asortimanu“ političkih mogućnosti, koje ponavljam liče na trulu jabuku, može da očekuje razdrobljena opozicija? Nema nekog izbora izuzev da zagrize pa makar zagrizla i malo gnjilog, nadajući se da će moći da ga ispljune pre gutanja!

Istraživači javnosti predviđaju ubedljivu pobedu SNS uz svega četiri-pet lista koje bi mogle da pređu cenzus, i uglavnom kada je reč o pobednicima nisu do sada drastično omanjivali. Međutim, kao što su omanuli oko podrške na predsedničkim izborima Saši Jankoviću, možda postoji još neka skrivena snaga i nada za iznenađenje i na beogradskim izborima jer glavni grad odudara od proseka u Srbiji i po obrazovanju i po zaposlenosti. Možda se apstinenti probude od Vučićeve anestezije koja ih parališe, možda veći broj razočaranih u opoziciju ipak odluči da iskaže svoje raspoloženje, a možda im je i ovaj očekivani sneg pokazao kako se aktuelna uprava stara o prestonici? Reke su postale senkrupska jama, da ne pominjemo dodatne ustupke koncesionaru Aerodroma „Nikola Tesla“, spalionici u Vinči i štetnom ugovoru ne samo tu već i u Beogradu na vodi, što sve građane ne samo glavnog grada već i Srbije dovodi do zemlje sa neslavnim svetskim rekordom pranja novca i do zemlje sa najvećim nejednakostima. Ako niste do sada pročitali, objavio „Krik“ izveštaj, Uprave za sprečavanje pranja novca o Siniši Malom i njegovih 45 računa po različitim bankama u Srbiji, što li na svoje ime, ime dece žene i firme i njegovim uplatama nepoznatog porekla iz of-šor zona, pa tako i o uplati od preko pola miliona evra iz Švajcarske, pročitajte da shvatite mehanizam funkcionisanja „perioničara“ i ako ga i posle toga podržavate na ovim izborima, onda ga i zaslužujete.

Činjenica je da naprednjaci, čak ako osvoje izbore u visokom procentu, neće moći sami da upravljaju Beogradom, kao što je činjenica da i ovako rasitnjena opozicija može da osvoji pristojan broj odborničkih mesta i samim tim, ako bude međusobno sarađivala u interesu građana, postane kontrolor i brana još većim malverzacijama. Ništa, dakle, nije izgubljeno čak i kad tako izgleda, jer i u truloj jabuci nađe se na neki zdrav deo.