… kojoj ništa ne veruje: „Videćete, videćete, oni ništa neće uraditi“, u ponedeljak je, odjedared, valjda, razgaljen pozivom Putina, poslao poruku Zapadu da bi lakše otputovao na Istok, kako je potpisivanje opšteobavezujućeg sporazuma na vidiku, u narednih šest meseci do godinu dana! Uz ono obavezno ali: „Nisam spreman dati Kosovo nizašta.“ Gotovo skrušeno i samosažaljivo, poput napuštene pudlice koja cvili a koju svi maze ali niko da je spase i usvoji, najavio je i svoju najveću žrtvu „kakvo god rešenje bilo, to je moj kraj u politici“!

„Srbi su takvi. Srbi mi nikad neće oprostiti svoju bolju budućnost i mir. Dakle, u Srbiji se slave samo porazi i ratovi.“

Sve je to rekao u novini koja je deljena besplatno, kao letak, da dopre do što većeg broja građana, a, nekako, u isto vreme se pojavilo i najnovije istraživanje prema kojem baš i nema razloga za brigu, o skončavanju političke karijere, jer uživa podršku od skoro 57 odsto! Prema tom nalazu nema ni opozicije, samo je Dačić ostao iznad cenzusa pa ga je Vučić pohvalio kao političara dugog trajanja koji će opstati duže i od njega!? Kao Dačić, glumatajući pobunjenog podanika, svaki čas pominje i nudi neki rat, pa makar i diplomatski, svestan stečenog ratnopropagandno-profiterskog iskustva, ne zanemarujući ni Vučićev mladalački zanos i doprinos tome, možda se i AV predomisli i odluči da ga Srbi slave onako kako su navikli u „porazu i ratovima“!?

Možda, jer njegova zgužvana i kontradiktorna politika ne vodi jasnom zaključku pa svašta može iz toga da se izrodi. Srbija, ona anketirana, za sada ga voli, a on neizmerno voli Šešelja, dozvoljava mu da šenluči, i lakše mu je da izoluje Hrtkovce sa 1.500 policajaca, prekovremeno zaposlenih, da bi se Šešelj iživljavao na način zbog kojeg je osuđen u Hagu. Istovremeno Šešelj ne voli Anu Brnabić, koja preživljava najteže trenutke zbog sukoba sa ministrom za inovacije Nenadom Popovićem, a nju u potpunosti podržava Vučić, dakle može i Ana može i Šešelj, a može i mali Rus Popović, a može i veliki Mali, Siniša,“ kompletni idiot“ koga i Ana i Vučić neskriveno obožavaju, da odmeni ministra Dušana Vujovića koji je već napisao svoj oproštajni tekst u NIN-u. „Mi tek imamo semenski materijal, a hoćemo od semenske pšenice da napravimo hleb i da ga pojedemo“, upozorio je ministar i zvanično podneo ostavku. Ako hoće da ode, vrata su mu otvorena, nonšalantno je komentarisao Vučić glasine o tome, istovremeno zatvarajući vrata susednoj Hrvatskoj zbog skandaloznih izjava, svog štićenika, ministra odbrane Vulina!

Nakon, dakle, tako posloženih kockica i razumnih strepnji pokazanih u komunikaciji sa Zapadom, kakvom takvom demokratijom, Vučić je problistao, nije skidao osmeh s lica, da mu pozavidi i slogan Saše Jankovića, posle veličanstvenog dočeka koji mu je priredio predsednik Turske Erdogan! Em ga je lično čekao i ispratio na aerodromu, Putina, na primer, nije, em je, na konferenciji za štampu, na jedino pitanje, domaćeg novinara, da li će biti televizijskog duela sa protivkandidatom na raspisanim predsedničkim izborima, Tajip Erdogan, odgovorio da neće jer on to ne voli, i Vučiću je, sigurna sam, zbog identične prakse, bila puno srce! A onda su usledila podguznička pitanja, u stilu – predsedniče, da li ste ponosni zbog veličanstvenog prijema kakav nije bio od vremena Ataturka kralju Aleksandru, šta vama znači Turska, a dotične novinarke (PINK i RTS) nisu bile u stanju da smisle pitanje i za domaćina, na primer, šta je to što on ceni kod Vučića i zašto mu je važna Srbija, izuzev trgovinskih razloga? Ne samo da ga nisu pitale, već su ga doslovno ignorisale pitajući velikog Vučića pred sitnim Erdoganom o predstojećoj poseti Ruskoj Federaciji i Putinu, ne bi li se zavarao trag pravca u koji Vučić vodi Srbiju!

Kakav li će tek biti osmeh posle susreta sa Putinom, večere i počasnog mesta na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, da se naslutiti! Nema sumnje da Vladimir Vladimirovič dobro zna da Vučić kod kuće podržava rehabilitaciju kvislinga, koji su podržavali Hitlera, ali mu u uslovima sankcija, Vučić treba, baš kao što mu, treba i Benjamin Natanjahu jedini inostrani predsednik vlade pored našeg predsednika države koji će prisustvovati svečanoj manifestaciji.

Danas se, da podsetimo, slavi Dan Evrope koja je u narednom budžetu za zemlje kandidate predvidela iz IPA fondova po dve milijarde evra godišnje. Malo li je? U Vučićevoj zgužvanoj politici, nije jasno da li će je peglati ili ne, kao što se sve jasnije pokazuje pravac koji nema nikakve veze sa evropskim ravnim drumovima.