Petnaest sekundi 1Jasmina Lukač

U tom trenutku je premijerka rekla da će navesti koje su IT firme, u tri godine otkako je ona u mandatu, ostvarile veći rast profita nego poljski Aseko u kom je zaposlen njen rođeni brat.

U 15 sekundi usred premijerkine rečenice išao je oglas Telekoma.

A posle njega Brnabić nije izgovorila imena, već samo nekoliko cifara.

Mogli ste lepo da zamislite da neko nadzire premijerkin nastup i da voditelju u bubicu kaže „prekidaj“.

Kao što možete da zamislite i da je reč o testu javnog nastupa – koliko je Ana u stanju da se uspešno brani od afere, odnosno da pobija i čini neuverljivim podatke o korupciji koje u vezi sa njom i njenom porodicom iznese opozicija na videlo.

U javnosti se uzima kao izvesno da će Ana dobiti drugi mandat, ali na njenom mestu ne bi trebalo biti tako siguran u to. Jer, ume njen šef, predsednik države i partije Aleksandar Vučić, da iznenadi.

I Tomislav Nikolić je sve do januara 2017. slovio za predsedničkog kandidata SNS i za drugi mandat, pa je kad su izbori bili raspisani, to postao bespogovorno Vučić.

Tada je već bilo kasno da aferama o raskošnom i raskalašnom životu poljuljani Nikolić nanese Vučiću i najmanju štetu.

Ana je nesumnjivo Vučićev dobar izbor na spoljnom planu, jer ne postoji bolji dokaz od gej premijerke hrvatskog porekla, da je on u stanju da konzervativnoj većinskoj Srbiji nametne i održi rešenje protivno njenim iskrenim ubeđenjima.

Barem tako sada procenjuju isti oni koji su još 2017. tvrdili da Vučić pada jer većinska Srbija neće prihvatiti Anu, previđajući da je Ana bila izbor i za beogradske izbore 2018. i liberalno javno mnjenje prestonice.

Uz to, Vučić je Anu proglasio premijerkom, onda kada je pobedio na predsedničkim izborima i kada mu taj legitimitet, sem šačice demonstranata Protiv diktature, niko nije osporio.

Sada je situacija složenija.

Pred Vučićem su novi predsednički izbori za oko godinu i po dana zajedno sa beogradskim i on mora dobro da pazi šta će sa licima u novoj vladi, kako ga ta vlada ne bi koštala vlasti.

To je sigurno i jedan od razloga, zašto je vlada Ane Brnabić i dalje u tehničkom mandatu, i zašto se uprkos tako ubedljivoj većini koju SNS ima u parlamentu, nije uspostavila nova.

Ana kaže da novu vladu očekuje sredinom oktobra, ali i da tehnička vlada ima mandat do 3. novembra.

A tada su američki predsednički izbori, čiji bi ishod tamošnje ankete već morale da „uhvate“, odnosno barem to da li je Donald Tramp ostaje predsednik, samim tim i Anin novi veliki prijatelj Ričard Grenel glavni operativac administracije za Balkan.

U slučaju da događaji idu u tom pravcu, i Ana, koja je na izbornoj listi SNS-a imala nekoliko „svojih“ kandidata, pokazujući da je formirala grupu „svojih ljudi“, jeste ponovo premijerka.

Ukoliko pak ne, ostaće otvoreno pitanje koliku štetu Ana pravi Aleksandru.

Jer, ako opozicija istakne na predsedničkim izborima umereno konzervativnog i nacionalnog kandidata, ako nađe nekog ko će u tom smislu da deluje pošteno, ako je uz to još mlađi od Vučića, onda takav može ući u glavno jezgro SNS birača i učiniti Vučićevu pobedu u prvom izbornom krugu nemogućom.

Odatle do pada s vlasti, je vrlo mali korak.