Najdepresivniji dan u godini 1Foto: Miroslav Dragojević

Najdepresivniji dan svake godine je neki tamo ponedeljak u drugoj polovini januara i ja sam bio ubeđen da je to juče, pa sam napregnuo sve moždane vijuge da uhvatim taj najdepresivniji vajb i i zarobim ga u ovom tekstu.

Brzinskom pretragom interneta, međutim, utvrdio sam da je najdepresivniji dan u ovoj godini, takozvani „Blue Monday 2022“, bio prošli ponedeljak, 17. januar!

Ček da vidim šta sam pisao tog ponedeljka.

Ah, ozbiljnu analizu referenduma.

Okolo ne da se nije primećivao neki poseban sjeb, već je, naprotiv, vladala opšta euforija.

Vlast je slavila ono što ćemo od referenduma nadalje zvati „sigurni milion“ (glasača), a simpatizeri opozicije slavili su ubedljivu pobedu rečce „ne“ u Beogradu, što im je ulilo nadu kako je u tom gradu, na izborima u aprilu, moguća promena.

Vreme je bilo kul, temperatura u plusu, deca na omikronskim zimovanjima, a vazduh uobičajeno zagađen.

A kako je izgledao jučerašnji ponedeljak? Probudio me u pet ujutru košmar, u kom sam, jašući narodnog poslanika Vladu Đukanovića, jurcao ka ivici ponora, na nepoznatoj planeti.

Oko nas su letele Vučićeve glave, iz čijih očiju su kuljali vatreni mlazovi.

Iako je uljani radijator uključen, vrata terase ne dihtuju, pa je u spavaćoj sobi bilo ledeno.

U kupatilu je ostao otvoren prozor, od velike nužde koju sam obavio posle uobičajenog napada panike nedeljom uveče, pa su mi se trepavice zaledile dok sam pokušavao da se koncentrišem na piškenje.

Telefon kaže minus deset, subjektivni osećaj minus 26. Pokušao sam da se dospavam, ali nije išlo.

Umesto da brojim ovce, u sebi sam ponavljao „Zašto Ponoš, zašto Ponoš…“ Nema spavanja posle te dve reči, samo teška depra, imajući u vidu da je generala, koji je nekad bio visoki funkcioner Narodne stranke, za predsedničkog kandidata predložila SSP, uprkos dogovoru da se sačekaju rezultati istraživanja, pa onda kandidovati onog, odnosno onu, koja u njima najbolje stoji.

No, to je bilo u subotu, samo nam je trebalo par dana da se oporavimo od šoka, pošto se ubacivanje Ponoša u ring na onakav način može tumačiti samo kao odličan recept za razjebavanje opozicionog jedinstva i demotivaciju birača.

Pokret slobodnih građana požurio je da šeni pred ovom koskom, što mi je dodatno pokvarilo raspoloženje. Svi ostali zaključili su da im je bolje da ćute.

Ali, to je samo depra.

Biće sve okej.

Ujediniće se opozicija. „Zelembaći“ će je ujediniti, eto. A glasaćemo za Mariniku, haha, malo sam prso.

Najdepresivniji dan u godini, samo u Srbiji po kineskom kalendaru. A sad, bez zezanja, naučnici su zaključili da je naš najdepresivniji dan svaki dan, poslednjih deset godina. Idem da pojedem parče dvopeka – da padnem u još veći bedak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.