Kolumna Marko Vidojković DanasFoto: Aleksandar Roknić

Iako je kulinarska superzvezda Lepi Brka bio PR opozicione liste na lokalnim izborima u Kosjeriću, pobedu u tom mestu nije uspeo da skuva, zato što nije imao pravi recept. Sad, kad je sve gotovo, možemo opušteno da podelimo sa vama ekskluzivni recept za ovo ukusno jelo:

„Uzmete jedan Kosjerić srednje veličine i dobro ga pripremite za kuvanje. Za kvalitetan sos u koji ćete upacovati Kosjerić potrebni su vam: traktori, pare, klima uređaji, besplatni lekarski pregledi, merenja pritiska, analize krvi, uz dosta poklon paketa sa upaljačima SNS, šećerom i brašnom.

Bitno je da Kosjerić ima dovoljno birača, oni su hranljivi sastojak koji će vaše jelo učiniti ukusnim i korisnim. Pomenuti sastojci iz marinade direktno će uticati na hranljive materije u Kosjeriću. Potrebno je Kosjerić prvi put uvaljati u sos otprilike mesec dana pre kuvanja, a onda ga valjati u njemu sve do termičke obrade.

Pošto je Kosjerić dobro izmariniran, na dan kuvanja odvrnuti vatru do daske i u jelo dodati dosta batinaša odevenih u crno, jednog Glišića, a po potrebi Zelju i Andreja, ako je Kosjerić previše žilav. Pratite pažljivo kako teče termička obrada Kosjerića, da li cvrči, da li se puši, što se više puši, to će vaše jelo biti ukusnije.

Posle jednog dana kuvanja, ostavite Kosjerić da malo odstoji. Ukoliko su se na njemu pojavili studenti, bajkeri, Štimac ili Gagi Jovanović, ne brinite – to su uobičajene pojave pri ovakvom načinu kuvanja Kosjerića. Iskusan kuvar treba da bude strpljiv i ostavi Kosjerić da odmori na tihoj vatri desetak dana, pre sledeće faze pripreme.

Par dana pre nego što ćete Kosjerić zapržiti, valja pripremiti zapršku, kako bi glasači postali rastresiti i spremni za trpezu. U zapršku idu bajkeri 2.0, veterani 2.0, uz dosta policije, kako pod šlemovima, tako i u džipovima. Iako vam se čini da ste u prvoj fazi dodali dovoljno para, to nije tako, pare su izvetrile, pa treba još. Napunite, dakle, glasače sa još para, a ako primetite da je Kosjerić žilav, slobodno udrite po njemu, da se opusti.

Na dan zaprške, odvrnite šporet na najjače od ranog jutra i pržite Kosjerić žestoko, ako treba i svakog birača pojedinačno. Jel čujete kako pište? I treba da pište. Držite u obližnjoj posudi dvadesetak glavatih kromanjonaca u crnim uskim majicama i ubacujte ih u jelo po potrebi. Primetićete da prilikom zaprške nema neprijatnih ostataka poput studenata i bajkera, to je zato što je ovo pravi recept, a vi veliki kulinarski majstor.

Uveče u osam, skinite Kosjerić sa vatre. U devet proglasite pobedu i postavite trpezu. Au, ala je ukusan Kosjerić, jako je hranljiv, nezaobilazna poslastica u ovom delu Srbije. Nemojte ga proždrati dok je vruć, već ga jedite na te nane, tokom naredne četiri godine. Prijatno.“

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari