Šta je NPD? 1Foto: Radenko Topalović

Njegova Niskost je mitingom u Vranju, na koji se išlo po naredbi, započela turneju na kojoj će promovisati osnivanje „Narodnog pokreta za državu“.

Politikolozi nagađaju da se na ovaj potez odlučio zato što se SNS do te mere izlizala i kompromitovala, da joj treba hitan rebrending.

Nagađa se, dalje, da će ova organizacija, „koja ne znači ukidanje SNS“, „a nije isključeno da će učestvovati na izborima“, otvoriti svoja vrata pojedincima i organizacijama koje podržavaju vođu, kako bi ojačala podrška njegovim spoljnopolitičkim vratolomijama.

On, dakle, više neće imati jednu, već dve političke organizacije! U nedostatku pouzdanih političkih saveznika, sam će stvoriti i stati na čelo budućeg koalicionog partnera.
Narodni pokret za državu, kakvo glupo ime. NPD. I skraćenica je glupa do bola. Ipak, izguglao sam ova tri slova.

Prvi rezultat je NPD – Narcissistic Personality Disorder. Hm, da li to Njegova Niskost nazivom novog političkog čeda želi da napravi omaž ovom psihičkom poremećaju? Simpatično, čak i poželjno, u odnosu na ovo:

NPD – Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Ekstremno desna, neonacistička stranka u Nemačkoj. Nije zabranjena samo zato što je ocenjeno da je isuviše marginalna da bi bila u stanju da svoje ideje, koje su sudski okarakterisane kao protivustavne, sprovede u delo.

Vučićev NPD je, prema njegovim rečima, ideološki postavljen centralno i na prvi pogled nema dodirnih tačaka sa NPD, osim skraćenice.

Na drugi pogled, međutim, uočićete zastrašujuću sličnost između stavova NPD i srpskih ultradesničarskih grupa, koje režim koristi za zastrašivanje protivnika, teror nad neistomišljenicima i prljave poslove.

Sve je tu: nemačka NPD je za prijateljstvo s Rusijom, protiv NATO, protiv EU, protiv imigranata, za Nemačku Nemcima, te promenu sistema, iz demokratskog u nacistički, uz izraženi šovinizam i širenje mržnje prema svemu što nije nemačko.

Da li je ovo slučajno? Možda je naš firer nasankan?

Ako je tako, preporučujem da angažuje mene da mu pomognem u rebrendingu. Nisam jeftin, ali znam šta radim.

Valja se podsetiti i Sveruskog narodnog fronta, koji je 2011. osnovao Vladimir Putin, kao partnerski pokret Jedinstvenoj Rusiji, sa ciljem „da se tu vodi debata o temeljnim pitanjima ruske države i društva“.

SNF je zamišljen kao krovni pokret za članove sindikata, nevladinih organizacija, poslovnih udruženja i organizacija mladih, bliskih režimu.

(Srpski) NPD je projekat identičan SNF-u. Moramo imati u vidu da taj Putin i ovaj Putin nisu isti Putin (možda i bukvalno), tako da ne možemo znati u kojoj meri je osnivanje SNF došlo uz blagoslov Zapada. Isto važi i za srpski NPD.

Ali skraćenica, matori! Menjaj naziv pokreta, jesi li čitav!?

Smisliću ti nešto bolje. Javi se da ti ispostavim fakturu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari