Terzić i Popović ćute, Dačić se žali na Zapad. Na Zapadu, kaže, postoji velika antiruska histerija, i dodaje da „su svi na svetu čuli za Humanitarni centar u Nišu, koji, inače, čine petoro Srba, četvoro Rusa i nekoliko vozača i prevodilaca i jedna sabaka, to jest pas“.

Dačić je zvučao kao da u stvari nije Dačić, već Dmitrij Rogozin, potpredsednik Vlade Ruske Federacije. Rogozin je, naime, u intervjuu Sputnjiku objavljenom u junu ove godine, zamoljen da prokomentariše pitanje dodele imuniteta Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu koje se „vuče“ od 2014. izjavio: „Tamo su dve mačke i nekoliko pasa koji glasno laju, a to se do Kosova čuje. Još četiri pripadnika civilne službe pred penzijom su neverovatna pretnja za američku državnu bezbednost“. Ruski humor.

Kako je Dačić, u društvu Terzića i Popovića, izjavu dao posle susreta baš s Dmitrijem Rogozinom, nije ni čudo što je zvučao kao on. Može se samo zamisliti kako je taj sastanak izgledao. Reklo bi se da je na njemu, što bi sportski komentatori rekli, „izdominirao“ Rogozin. Kao da je srpskoj strani poručio „dajte više taj imunitet ili da zatvorimo centar“.

Zapravo, takav stav Rusije nije nov. I u pomenutom intervjuu, Rogozin je rekao: „Treba ili rešiti to pitanje i registrovati taj centar, dobiti odgovarajući imunitet, kao i svaki međunarodni centar koji radi u Srbiji, ili zatvoriti tu kancelariju. Nama u ovom obliku Centar nije potreban“.

„Ubeđen sam da to pitanje mora da se reši na jedan ili drugi način… Sve u svemu, ili treba raditi na tome ili zatvoriti taj centar“, rekao je pak šef naše diplomatije u Moskvi. Ili je podlegao harizmi svog ruskog sagovornika poznatog po otvorenosti , ili je to bio razgovor istomišljenika.

Naravno da nema nikakve sumnje u postojanje pritisaka sa Zapada, konkretnije Sjedinjenih Država na koje se Dačić žali. Tačno mesec dana pre ovog moskovskog razgovora u Beogradu je boravio Ron DŽonson, predsednik Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju Senata SAD. „Nadam se da će se predsednik Vučić i Srbija odupreti bilo kakvom pokušaju da se humanitarnom centru u Nišu ponudi imunitet“, izjavio je pred Vučićem DŽonson, rekavši da bi drugačija odluka „poslala loš signal“.

Vašington bi davanje imuniteta Rusima u Nišu shvatio kao „antiamerički akt“, kaže Dačić. On nije rekao kako bi Moskva shvatila odustajanje od Centra, ali očigledno je da Srbija trpi pritiske obe strane. Odluka će biti doneta u skladu sa interesima Srbije, kaže. Ko će taj interes da proceni, Dačić nije rekao, ali zna se u koga su uprte sve oči – i Zapada i Istoka i koalicionih partnera.

Izgleda da predsednik pokušava da prolongira odluku koliko je moguće, u skladu sa svojom ambicijom da ode s vlasti kad sam bude hteo. U međuvremenu će neko već da „izdominira“.