Snajka nije kriva 1

Austrijski mediji već su objasnili da je mogućnost da Štrahe ode u zatvor – zato što je u stilu šbbkbb, kako je pokazao tajni snimak, iskazao spremnost da se upusti u korupciju – gotovo nepostojeća. Štraheova stranka napustila je vladu usled trvenja sa stožernom partijom Sebastijana Kurca, vladi preti pad, ali ništa strašno – izbori će na jesen, i eto Kurca ponovo u sedlu.

Nije bilo poznato, do trenutka ovog pisanja, koliko su donedavno Štraheovi „slobodari“ zbog afere izgubili na izborima za Evropski parlament. Dugoročno će ta, krajnje desna ili desno-populistička stranka, kako se kome terminološki više sviđa, svakako propatiti, već i zbog toga što je izgubila jednog harizmatičnog lidera, i dobila novog kome se ta osobina ne može pripisati.

Norbert Hofer je prihvatljiviji u takozvanim proevropskim krugovima, koji uopšte nisu ciljna grupa slobodara, zato što se, za razliku od nevaljalog Štrahea, u mladosti nije igrao nacista u šumama. Ili to makar javnosti nije poznato. Hofer je, kažu, manje bombastičan u nastupima, manje ekstreman, pa se proevropljani nadaju da od FPO može da napravi „normalnu“ stranku.

Na izbore za Evropski parlament, posle kojih se u EU najverovatnije ništa dramatično neće promeniti, afera „Ibica“ nije mogla preterano da utiče. Ispostaviće se da desno-populističke stranke u savezu sa Rusijom, o čemu se već godinama neprestano nameće priča, ne mogu da unište EU. Kao što poslovna saradnja moćnih zemalja EU sa Gaspromom takođe ne može da je uništi – o čemu pričaju američki zvaničnici koje Berlin i ostali evropski centri neće da slušaju. EU može da uništi samo ona sama.

Ožalošćenih Štraheovim padom, osim u Austriji, ima i drugde. Dok Alternativa za Nemačku, na primer, racionalno saopštava da nastavlja saradnju sa „sestrinskom“ FPO, Milorad Dodik je zavapio da je Štraheu namešteno – a ono, fakat, jeste – i da će on s njim da nastavi saradnju. Kako, kad je čovek načisto zglajznuo i u vladi i u stranci, to već nije jasno. U Srbiji FPO, koliko se zna, nema neku naročitu saradnju sa bitnim strankama. U vreme priprema naprednjaka da uzjašu na vlast njihov tadašnji lider Tomislav Nikolić družio se sa Štraheom, ali to je pluskvamperfekat.

Vučić, sve i kad bi hteo, ne bi smeo da se uortači sa FPO i sličnim strankama širom Evrope, jer mu je prioritetno da ima dobre odnose sa zvaničnim Berlinom kojem su takve stranke najveći trn u oku. Drugim rečima, približavanjem desnim populistima Vučić bi testerisao granu na kojoj sedi. E sad, nije li i Orban, naš veliki prijatelj, desni populista? Možda je i više od toga, ali čovek je etabliran. Mađarska je neprikosnoveno njegova a, uz to, završava prljave poslove „odbrane“ evropske tvrđave. Kao i Kurc.

Padom u zaborav afere „Ibica“ moći će da odahne i žena Johana Gudenusa, drugog aktera afere, poreklom Srpkinja. Po staroj nakaradnoj logici ovdašnjih medija da vest iz sveta nije vest ako nema veze sa Srbima, oko čitave stvari osvanuli su naslovi poput „Austrijska snajka, naše gore list, srušila Kurca“. Odahnuće, jakako. Žena je preko advokata morala da demantuje da je srušila vladu, što je, ko zna, moglo da dovede do urušavanja EU, prodora Rusa i onda, kao i obično, do svetskog rata…