… u danu kada su njegovi drugari radikali predvođeni Šešeljem mahnitali ispred i unutar Skupštine, gazeći šahovnicu i vičući na goste iz hrvatskog parlamenta. Index.hr, kojeg mediji bliski vrhovnom komandantu inače veoma često citiraju, zato što je taj sajt vrlo kritičan prema vlasti u Zagrebu, ovaj put nije bio citiran.

Naravno da se vrhovni komandant nije izvinio. Izvinio se, kao. Rekao je za RTS nekoliko sati posle incidenta da je nedopustivo gaženje zastave „bilo koje suverene zemlje“ da bi potom dodao „naše je da to osudimo i u tome se razlikujemo od Hrvata“. To je bilo kao da je stvar „osudio“ i u nastavku rečenice izgovorio reči „jedite govna mi smo šampioni“, njemu dobro poznate iz huliganske epizode. Epizode?

Što bi se izvinjavao kad je on u Zagrebu, kaže, prošao mnogo gore? Bio je, dabome, u Zagrebu ugrožen život njega i njegove porodice, kao što je život njega i njegove porodice i inače non-stop ugrožen. Kad novine, strani zvaničnici, bilo ko, „napadne“ njegovog ordonansa, šta li mu je – Vulina – koji se upravo proslavio rečenicom da će ići u Hrvatsku kad mu to naredi „vrhovni komandant“ – napadnut je u stvari vrhovni komandant i ugrožen život njega i njegove porodice. Kad bilo ko kritikuje dr Nešu, dr Malog, kad objavi nešto o Petroviću, kumu vrhovnog komandanta – pokušan je atentat na vrhovnog komandanta.

Kad je vrhovni komandant u februaru bio u Zagrebu, jurio ga je, kaže, neki poslanik hrvatskog parlamenta po ulicama. Miro Bulj, taj poslanik, prostački mu je dobacivao, objavio je index.hr. Na ulici, ne u skupštini. Mogao je vrhovni komandant da odgovori sa „pune tribine ludih navijača“, ali ume on i da se uzdrži. Paljene su, kaže, za vreme posete srpske zastave. Palio je i hrvatske njegov kum Šešelj, evo sad i izgazio jednu ispred skupštine. U Zagrebu niko nije gazio srpsku zastavu ispred skupštine.

U čitavoj ovoj stvari, radikalskom mahnitanju uz podršku naprednjaka i „kukavičkom“ odlasku hrvatske delegacije iz Beograda najzanimljivije jeste to što je odgovor najviših hrvatskih zvaničnika – premijera Andreja Plenkovića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović bio vrlo uzdržan. Jedna nota srpskoj ambasadi u Zagrebu, koju je ambasada odbila jer, kako je objašnjeno, kad je vrhovnom komandantu bio ugrožen život u Zagrebu, Srbija nije pisala notu. I odluka da delegacija prekine posetu – eto to su bile reakcije. Najoštrija reakcija Zagreba u produženom trajanju aktuelne diplomatske šarade jeste ta što je Vulin „do daljeg“ postao persona non grata u Hrvatskoj, pošto je izjavio da o njegovom odlasku tamo može da odluči samo „vrhovni komandant Vojske Srbije gospodin Aleksandar Vučić“. Naravno da je postao nepoželjan, jer je to isto kao da je izjavio da u Hrvatsku može da ode samo na tenku.

Zašto, uz sve izluđivanje medijskih konzumenata u obe zemlje, ovaj put u stvari nema ozbiljne svađe na relaciji Zagreb – Beograd? Očigledno su viši interesi u vezi sa takozvanom stabilizacijom regiona u pitanju. Treba doneti neke važne odluke, to je očekivanje EU, Berlina pre svega, a zna se koje glavni stabilizator. Malo usputnog huliganizma, nije strašno. Vrhovni komandant je na potezu.