Šešelj na svom Twitter nalogu: „Vučiću je mnogo doneo odlazak kod Putina. Ne zameramo mi njemu što je otišao, ni Putinu što ga je primio. Zameramo mu sedenje na dve stolice“. Jasan stav.

Drašković u intervjuu Danasu: „Svi protivnici vlasti ovde su uvek zapadni plaćenici. Niko ovde nikad nije proglašen za plaćenika službi sa Istoka, iako je u dramatičnom narastanju upravo ta propaganda. Sve dok se A. Vučić drži evropskih orijentira ima moju podršku“. Jasan, korektan, mada, pomalo bizaran stav. Imajući u vidu da je Draškovića opozicionim kraljem trgova više napravila njegova tada neskrivena rusofilija i pravoslavno pojanje Pavla Aksentijevića po mitinzima, nego zapadne vrednosti, koje danas promoviše, ali, dobro, svi, svi, svi se menjamo, pa što ne bi Vuk Drašković.

Tokom predizborne kampanje zapažena po neobičnosti bila je i izjava Jankovića o tome da je Vučić prodao Kosovo. Nimalo neobična izjava da je došla s tzv. desnice, ili, da s Kosovom, mnogo pre Vučića nisu trgovale i „patriote i izdajnici“. Podsećam da je tu, reklo bi se, presedan-izjavu kandidata lidera proevropske opozicije sjajno analizirao novinar Dejan Anastasijević (svakako ne pristalica A. Vučića), a tekst u celini preneo i Danas. Ovih dana strani mediji koji prate postizborne proteste u Srbiji primećuju kako je više od polovine mladih u Srbiji protiv ulaska u EU. Na protestima se pojavljuju transparenti „Vučiću, Šrederu“. Mi smo nekad nosili transparente „Slobo, Sadame“, ako je nekom do poređenja.

Dakle, da nema skandaloznog Martinovića u SNS – koji se onomad proslavio po kletvama Vučića i Nikolića zbog izdaje SRS, a zatim izdao i SRS i Šešelja prešavši u SNS – sa nedopustivim iznošenjem fotografija dece poznatih ličnosti, te nekih političara i novinara (Šutanovca, Antonele Riha…), nejasno je sa čim bi opozicija (ne mladi ljudi koji protestuju, već o-po-zi-cija!) pred javnost!? Zašto? Pa zato jer ne zamera Vučiću ni ono što mu jasno zamera Šešelj, ni ono, nasuprot, što bi mu zamerio Drašković, ukoliko bi skrenuo sa „opredeljenja za evropske vrednosti“, tako da je kakofonija u Srbiji apsolutna, i stiže od vrha vlasti, ali završava u delu opozicije.

S tim u vezi, hitno bi trebalo ozbiljno obavestiti divne mlade ljude koji protestuju o tome da o p o z i c i j a ima način da ospori rezultate izbora, legalnim putem, samo ako hoće. Ali nejasno je čak i to da li lideri kandidati osporavaju ili ne rezultate izbora, ili osporavaju njihov legitimitet, što je, ipak, ključno pitanje. Sloba Milošević nikada ne bi izazvao onoliki revolt građana da opozicija nije osporila re z u l t a t e izbora. Zar ne? Jer na to da uslovi izborne kampanje nisu bili legitimni, već smo oguglali, ali na proglašenu krađu naših glasova bili smo osetljivi i te kako. Sada toga nema.

Lider pokreta Dveri poziva sve članove opozicije u RIK-u da ne glasaju za konačne rezultate izbora i da tako spreče njihovo proglašavanje.

Na TVN1, u korisnom za sve koji žele da budu informisani a ne indoktrinirani od strane vlasti ili opozicije, izdanju „Pressinga“ novinari Slobodan Georgijev i Gordana Suša složili se u prvih pet minuta da su izbori bili legalni, mada ne i legitimni (zbog neravnopravne kampanje). Za Georgijeva postavlja se pitanje „zašto je opozicija učestvovala na izborima koji nisu legitimni“. (Ne znam da li se njegovo mišljenje smatra relevantnim budući da je neko vreme bio blokiran kod Jankovića na Twitteru, zbog, kako tvrdi Georgijev, twitta da „pobedniku valja čestitati“). Kada je o legitimitetu reč, Suša je primetila da „Niko od lidera opozicije nije osporio da je Vučić osvojio oko dva miliona glasova“.

Hoće li opozicija izaći u susret demonstrantima (ne „protestantima“ kako mnogi političari i poneki novinari pogrešno navode, jer je protestant pripadnik protestantizma, hrišćanske crkvene konfesije, i nema veze sa demonstracijama) i osporiti rezultate izbora legalnim putem? Ostaje da vidimo. Zasad nema naznaka da će to učiniti.

Kazahstan odlučio da pređe sa ćirilice na latinicu. Može se očekivati da neki opozicioni lideri izađu na ulicu sa transparentom: Vučiću – Nazarbajevu! Ma, super bi bilo, jer bi to značilo bar neki stav: Čuvajmo ćirilicu!!