Novi Đuka 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ko prati društvenu mrežu Twitter svakodnevno se suočava sa fenomenom zvanim „Đuka“. Radi se o advokatu, narodnom poslaniku Srpske napredne stranke i predsednikom Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Vladimiru Đukanoviću. Ako uzmemo u obzir kompletan lik i delo dotičnog, normalno je pomisliti da se radi o humorističkom delu, ili u najmanju ruku zavitlavanju.

Čovek koji je do juče tvrdio da mu se čini da će Srbija krenuti u denacifikaciju u Regionu tako, ovih dana, piše – Mir je najbitniji da bismo sačuvali radna mesta, investicije, mlade… Danas o miru govori kao o jedinom cilju koji Srbija ima, a do pre neki dan je pisao kako će novi kabinet Ane Brnabić, u stvari, biti – ratna vlada.

Onog trenutka kada je predsednik svih građana Srbije, ali i SNS, Aleksandar Vučić pomenuo „Srpski blok“, Đukanović je graknuo do neba i odmah krenuo u akciju. Navodno ga čeka veliki posao, treba spremiti akte za novu stranku, potpise za registraciju… Nije časio ni časa i odmah obukao novo odelo. Isto onako kako se iz radikalskog šinjela preodenuo u naprednjačku odoru. Bez da trepne.

Poručuje tako Đukanović „anglofili, germanofili, frankofili, rusofili, koji god da ste, dalje ruke od Srbije“ i nastavlja – „Srbija je iznad svega“. Ovih dana redovno uz zapadne obaveštajne službe pecne i rusku. Tvrdi da sve ove službe podgrevaju sukob na Balkanu. To je isti onaj Đukanović koji poput ikone na zidu svog doma drži portret Vladimira Putina. Toliko voli Srbiju da ne drži na zidu, uz ikonu, sliku predsednika Srbije, već predsednika Rusije.

Da li treba imati poverenje u „novog Đuku“ koji danas veruje u pristojnu i modernu Srbiju, brani Pavla Grbovića od komentara razularenih naprednjačkih komentara, odaje počast pokojnom Krcku iz Leskovca, gusla o potrebi da se menja sistem, pohvaljuje poziv televizije B92 Draganu Đilasu u emisiju u kojoj je on gostovao dan ranije… Pomislio bih da nam se „novi Đuka“ ozbiljno preporučuje za „Dobar, loš, zao“, daleko bilo.

Apsolutno ne treba verovati ovom naprednjačkom aparatčiku. Zašto? Pa, jednostavno. Radi se o jednoj od udarnih pesnica, stuba nosioca, politike Aleksandra Vučića koja za cilj ima opstanak na vlasti po svaku cenu. Gazi, udri, vređaj, pa čak i ubi ako treba, samo da ostanemo na vlasti, jer smo nesposobni za nešto drugo.

To je jedan od stubova vlasti koja je „ubila“ pilota Omera Mehića i njegove saputnike da bi se neko negde slikao. On je predstavnik vlasti koja je dozvolila da neki „kompletni idioti“ sruše celu ulicu, i to noću poput njegovog krečenja prostorija Lutrije Srbije, u Savamali od čijih je posledica na kraju, ni kriv ni dužan, preminuo čuvar Slobodan Tanasković.

„Novi Đuka“ je poluga sistema vlasti Aleksandra Vučića koja je vodila najgoru moguću kampanju protiv Olivera Ivanovića zbog je….h glasova na Kosovu, a znamo kako je na kraju završio Oliver. Ovaj advokat je neizostavna cigla u sistemu vlasti u kojoj je moguće da predsednik države i SNS, potpuno protivzakonito i antiustavno pogleda snimak sa nesreće na naplatnoj rampi kod Doljevca u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, a da posle toga nestanu dva ključna minuta sa tog snimka. Mogao bih ovako do sutra.

Malo mi smetaju poređenja sa životinjama. Đuku, svi mi, nazivamo bizonom. To nije u redu prema bizonima. Jedinu životinju koju ne bih branio je pacov. To malo ima veze i sa detinjstvom. Imali smo nekog nastavnika Pacova koji nas je udarao iglom od šestara u glavu, šutirao, čupao uši, sve dok jednog dana, prošli put pomenuta moja mama Boba nije upala u učionicu sa sve oklagijom i krenula da ga vitla tokom časa. Ali, pacov i bizon nisu isto. Dovoljno je reći „novi Đuka“, jer ga ta suština, verovatno, više boli od svega.

Znam da će on uživati ako bude čitao ovaj tekst. Pisaće kako mu je drago da ga pominje „nula od novinara“, „nebitan lik“ i sve ostalo, ali suštinski, sve rečeno o „novom Đuki“ je istina. To je što je i ne postoji odelo koje će njega učiniti pristojnim i modernim političarem.

Život je isuviše vredan da bismo praštali onima koji nas truju. To što „novi Đuka“ i njemu slični navikli da konvertišu i da opstaju, ne daje im moć brisanja pamćenja. Pamtićemo vas generacija, jer je srazmera vaših nedela nemerljiva. Ostaćete večni primer štetočina jedne divne zemlje koje sa vama nije imala šansu da bude normalna, a svima nama i budućim pokoljenjima nauk kako se ne treba ponašati.

#izVucicemose

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.