Alien&Predator 1Foto: Medija centar

Nakon ubistva premijera Đinđića 2003, kohabitacija s Borisom Tadićem, 2004, bila je naredni korak ka restauraciji zločinačkog režima. SPS se definitivno i trajno vratio 2007. Dug spisak članova i kadrova DS-a u novoj vladi (u koju je ušao i Dragan Đilas), bio je potvrda da više nije sporna koalicija sa nasleđem zločina. Divljački režim se primirio. Paktiralo se s tajkunima, pakovale afere. Prisluškivali, lapali, cinkarili. Novi ustav Srbiju je pridavio Kosovom, i relativizovao ulogu i nadležnosti institucija, slobode i prava, a sistem izolovao od suseda i evropskog sveta.

Vučić je danas u poziciji sličnoj Tadićevoj. Dačić ga zakucava za Rusiju, Jeremić za Kinu. Vučić im je prethodno sve obezbedio. Za EU postaje neprihvatljiv brutalnom retorikom i nespremnošću da uspostavi kurs državne politike zasnovan na demokratiji, slobodama i integraciji. Državnu funkciju je pripojio partijskoj, koja je postala linija odbrane, umesto snage liderstva. Ogromnu javnu energiju troši na lokalne kabadahije i privatnu bandu s Jarinja, koju je takođe preuzeo u paketu od Borisa Tadića i Mikija Rakića.

U odnosima obostrane nemoći, uspostavljena je i neformalna kohabitacija SNS-SZS zasnovana na konsenzusu o osnovnim smernicama koju definiše spoljna, a ne unutrašnja politika, da Srbija ne sme ući u EU i NATO. Impresivnim skupom SZS 13. aprila dominirali su upravo spavači iz Miloševićevog režima, ili klonovi tog režima proprani u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako je Vučić najednom klimav, i slab, ili se takvim dojmi? Preuzeo je Dačićevu i Jeremićevu politiku ne uspevši da izgradi svoju. Dačić i Jeremić već su Tadića, dok je muvao i prenemagao se, stajali trećeg mandata.

Ako će SPS odlučivati i o narednoj vlasti, nije u pitanju samo prastari koalicioni kapacitet iz 2004, oni svim snagama Srbiju vraćaju u blato, fekalije i krv epohe u kojoj su bili neprikosnoveni, i u onim okolnostima u kojima su im bili potrebni koalicioni partneri. Oni su Alien koji svoj DNK prilagođava prilikama i potrebama, Dačić i peva, i umiljava se, i preti. Bez JNA, kao nekad, njegova je batina ruska.

Ove godine je vek od osnivanja Komunističke partije Jugoslavije koja je do 1948. bila kvislinška snaga zvanične Moskve, ali se pamte njeni potonji, svetliji dani. Paradoks je da je SPS izgubio vlast iste godine, 2000, kad je Putin ozvaničio početak svoje diktature. I zato su se brzo vratili. Za nas je presudna ruska agresija na Ukrajinu 2014. I dok se Predator premišljao, Alien je preuzeo sistem, vlast, opoziciju i mišljenje. I dok nam posustaju ekonomski rast, demografija i politički intelekt, jedina nova politika je s novom Evropom, koja je u nastanku, sa susedima koji su uspešniji.