Kosovo republika 1

Prošlost je nemoguće ispraviti.

Samo je logika prostora trajna: neumitnost tla, ekonomije, ljudske prirode. Slogan, Kosovo republika, nekad tako iritantan, danas je emotivno bezvredan. Srbija se lomi oko potrebe, da se odredi u odnosu na stvarnu kosovsku nezavisnost. Uz postojeće ili korigovane granice. Svejedno, ionako sam za njihovo ukidanje. UN, NATO, nesvrstani? Profesor Zoran Dragišić upozorio je da je ulazak Srbije u NATO, koji je preuzeo odgovornost i za Kosovo i za regionalnu bezbednost, ne samo pitanje budućih prioriteta, nego i pitanje prošlosti. Apsolutno se slažem, da bi takva odluka, doneta pre ulaska u bratoubilačke ratove, izbavila Jugoslaviju od one sudbine koja je, na njenom prostoru, uništila, ili oštetila, svaku razumnu i moralnu osobu. Ima, nesporno, onih koji bi bili nesrećni da je Jugoslavija mirno opstala u savezu šest ili osam suverenih republika, umesto svake preživljene tragedije (delimično se izvukla samo Slovenija). Da bi se očuvala deveta republika, JNA, iz magičnog Ustava 1974, u ulozi sluškinje nekoga novog Sovjetskog Saveza, odlučeno je, da propadnu sve ostale.

Obostrana srpsko-albanska opstrukcija Briselskog sporazuma nanela je obostranu štetu politici, ekonomiji i zdravom razumu. Domino efektom, otvaraju se nova nezgodna pitanja: solidarnost s kvislinškim i lopovskim režimom Republike Srpske, podela BiH koja je suprotna nacionalnom i demokratskom interesu svih jugoslovenskih naroda i narodnosti, statusno pitanje Vojvodine koja će sve manje želeti da podnosi posledice beogradskih odluka i siromaštva centralne Srbije, autonomija Niša koji zaslužuje ekonomsku solidarnost i zbog ratnih razaranja i zbog neuspešne tranzicije. Za napuštanje zone „zamrznutog sukoba“, o čemu se pozitivno i hrabro izjasnio, Predsednik Srbije će, međutim, morati da traži javnu političku podršku. Ali ne od državnih nameštenika, direktora akademija, matica, instituta, pisaca, pjesnika i klepetala koje je uključio u dijalog o Kosovu. Posmatrajući, u njima, i samog sebe i celo srpsko društvo iz vremena kojeg se s razlogom stide oni koji smeju i razumeju. Ne od kumovskih klanova, ne od uvozničkog lobija koji nam satire devizne rezerve. Ne od patrijarha kojem se ne vraća u Peć, niti monaškom zavetu. Podršku je ponudio Nacionalni konvent o EU iz nevladinog sektora koji je predmet najogavnije hajke provladinih medija. eventualna podrška ostatka ostataka razvaljene opozicije sigurno neće podrazumevati odustajanje od demokratije. Moja je poruka, da Kosovo uđe i u međugalaktički savez, ako takvu odluku donese kosovska vlada, samo da zajedno uđemo u Evropu bez granica. Moj je stav, da odluke o budućnosti moraju pripasti demokratskim procedurama, evropskoj i NATO integraciji, i racionalnim potrebama i stavovima malih i srednjih preduzeća, poslodavaca i radnika u realnom sektoru.

Dok je ministar Dačić otvarao novi granični prelaz s Mađarskom, kolone šlepera ponovo su se zaglavile na mađarskoj i hrvatskoj granici. I mene, i kumove, interesuju samo šleperi. Za izvoz imamo i izdaja, i gluposti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kosovo republika”

  1. ijk bijn ajn roterdamr - budjenje zavisti amsterdama, kraj roterdamerske zavisnosti. perspektive i razumevanje i za marokanere! kaže:

    Sta se tu moze? Srbi su ustanicki narod kojem je neko cacnuo u refleks i izazvao time cetvrti srpski ustanak (1988-2000 i 2003… ) u tom konkretnom slucaju podignut protivu samog sjebe i sada se i dalje bune ali vise od steroida i hipertrofije . pitanje je vise koliko je to zauvek ispunjeno necim sto je oduvek u kuci dzihada, u podgradju petrovaradina? Video sam Turke turiste, pa vidjam ih i po 50 nedljno i nikog nisu nabili na kolac il mobilisali na Bec a i u Becu nisu pokatolicili Draganu Mirkovic tako da i to. Koliko god Kosovo republika moze zazvucati popularno u Srbiji danas i to je vec neka daleka utopija poput npr. mogucnosti da se formira banovina vardarska makedonija u kraljevini shs u periodu kada bi kompromis trpeo da zastava banovine bude steg Dusanovog Skoplja a Makedonija je srce srednjevekovnog fensiresentimana a ne rudarsko Kosovo i u odnosu na Skoplje uvek bledeci Prizren. No kako revolucio… ustanicima objasniti da ima nesto i u davanju? Naravno da nije sve izgubljeno i da perspektive ima. I doci ce bolje. Ovim tempom u najgorem slucaju za 30 godina. Ali doci ce neki dacmani, koreanci, beloruski eko kombajni, cak i to i bice kao zamalo lombardija ali nikako toliko da se ugroze italijanski snabdevaci fereroroshea a opet dovoljno da se barem jos deset hiljada uzgajivaca sa familijama npr ugrade i u toblerone. samo da se provuce jos ovaj krug bez zakona o poreklu i… meni licno, u fulu pleonazma, je mindedj, gotovo svejedno, gde god nogom stanem tu je severna koreja, nema iznenadjujucih poraza ali borba se nastavlja. shemsa 1/1.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.