Kosovo republika 1

Samo je logika prostora trajna: neumitnost tla, ekonomije, ljudske prirode. Slogan, Kosovo republika, nekad tako iritantan, danas je emotivno bezvredan. Srbija se lomi oko potrebe, da se odredi u odnosu na stvarnu kosovsku nezavisnost. Uz postojeće ili korigovane granice. Svejedno, ionako sam za njihovo ukidanje. UN, NATO, nesvrstani? Profesor Zoran Dragišić upozorio je da je ulazak Srbije u NATO, koji je preuzeo odgovornost i za Kosovo i za regionalnu bezbednost, ne samo pitanje budućih prioriteta, nego i pitanje prošlosti. Apsolutno se slažem, da bi takva odluka, doneta pre ulaska u bratoubilačke ratove, izbavila Jugoslaviju od one sudbine koja je, na njenom prostoru, uništila, ili oštetila, svaku razumnu i moralnu osobu. Ima, nesporno, onih koji bi bili nesrećni da je Jugoslavija mirno opstala u savezu šest ili osam suverenih republika, umesto svake preživljene tragedije (delimično se izvukla samo Slovenija). Da bi se očuvala deveta republika, JNA, iz magičnog Ustava 1974, u ulozi sluškinje nekoga novog Sovjetskog Saveza, odlučeno je, da propadnu sve ostale.

Obostrana srpsko-albanska opstrukcija Briselskog sporazuma nanela je obostranu štetu politici, ekonomiji i zdravom razumu. Domino efektom, otvaraju se nova nezgodna pitanja: solidarnost s kvislinškim i lopovskim režimom Republike Srpske, podela BiH koja je suprotna nacionalnom i demokratskom interesu svih jugoslovenskih naroda i narodnosti, statusno pitanje Vojvodine koja će sve manje želeti da podnosi posledice beogradskih odluka i siromaštva centralne Srbije, autonomija Niša koji zaslužuje ekonomsku solidarnost i zbog ratnih razaranja i zbog neuspešne tranzicije. Za napuštanje zone „zamrznutog sukoba“, o čemu se pozitivno i hrabro izjasnio, Predsednik Srbije će, međutim, morati da traži javnu političku podršku. Ali ne od državnih nameštenika, direktora akademija, matica, instituta, pisaca, pjesnika i klepetala koje je uključio u dijalog o Kosovu. Posmatrajući, u njima, i samog sebe i celo srpsko društvo iz vremena kojeg se s razlogom stide oni koji smeju i razumeju. Ne od kumovskih klanova, ne od uvozničkog lobija koji nam satire devizne rezerve. Ne od patrijarha kojem se ne vraća u Peć, niti monaškom zavetu. Podršku je ponudio Nacionalni konvent o EU iz nevladinog sektora koji je predmet najogavnije hajke provladinih medija. eventualna podrška ostatka ostataka razvaljene opozicije sigurno neće podrazumevati odustajanje od demokratije. Moja je poruka, da Kosovo uđe i u međugalaktički savez, ako takvu odluku donese kosovska vlada, samo da zajedno uđemo u Evropu bez granica. Moj je stav, da odluke o budućnosti moraju pripasti demokratskim procedurama, evropskoj i NATO integraciji, i racionalnim potrebama i stavovima malih i srednjih preduzeća, poslodavaca i radnika u realnom sektoru.

Dok je ministar Dačić otvarao novi granični prelaz s Mađarskom, kolone šlepera ponovo su se zaglavile na mađarskoj i hrvatskoj granici. I mene, i kumove, interesuju samo šleperi. Za izvoz imamo i izdaja, i gluposti.