Mali Mao 1Foto: Medija centar

Profit se deli s korumpiranim zvaničnicima iz razlike u napumpanim cenama javnih investicija.

Prodor kineskih investitora, izvođača i politike odvijao se u suprotnosti sa evropskim regulativama i vrednosnom politikom. Kineski Novi put svile je strateška pretnja opstanku evropskog jedinstva i budućnosti evropskih demokratija.

Namera je izvoz kapitala, radne snage i ideologije. Svi bitni evropski populisti u službi su ruskog energetskog sektora i koruptivnog kineskog uticaja.

U odnosima Rusije i Kine, prožetim konkurencijom i neslaganjima, oko pitanja rušenja evropskog projekta uspostavljen je dogovor koji je potpun u segmentima koji se podrazumevaju.

U domenima političke svesti, i podsvesti, Srbija je okrilje staljinističkog komunizma, za kojim je nastupio varvarski šovinizam. Takva, idealan je partner Kine koja namerava da, služeći se domino efektom, ruši evropske demokratije i nameće jezgra jednopartijskih modela koji će, zahvaljujući kratkoročnoj ekonomskoj efikasnosti, obesmisliti svaku izbornu proceduru.

I dok Rusija obnavlja sovjetsku moć i uspostavlja nove Gvozdene zavese, prepoznatljiva je sinergija dva totalitarizma, dva u osnovi jednaka pogleda na svaku slobodu koja ometa neobuzdanu vlast kriminalne nomenklature.

Kineski predsednik Si Đinping ne namerava da se povuče s funkcije koju jača sve brutalnijom represijom.

Progoni muslimanskih etničkih grupa samo su obrazac ukupnih političkih progona u društvu čija se poslušnost održava propagandnom idiotizacijom, kontrolom informacija i korupcijom na svim nivoima.

Na to ne pristaju najmanje dve kineske države, ili teritorije, Hong Kong i Tajvan. „Rastuća globalna moć čini Kinu izvoznicu kršenja ljudskih prava, uključujući Ujedinjene nacije“ (HRW). S većinskim kriminalnim režimima u Generalnoj skupštini, UN postaju besmislene u odnosu na odsustvo volje i moći da odgovaraju osnivačkim ciljevima.

Trenutno je sumorna perspektiva, smeće od izbora, ili smeće od bojkota. Fascinacija Vučića, Dačića, Đilasa ili Jeremića Kinom i Rusijom nije trenutni poremećaj mentalnog stanja nacije.

Celu politiku zarobile su interesne grupacije sklone slugeranjstvu najcrnjim neokomunističkim režimima, korupciji i, ako uzmognu, nasilju.

U poslednjih vek i po, političke partije i profesionalni političari uspostavili su mehanizme i interese najprizemnije propagande, korupcije i nezakonitog udruživanja.

Nisu samo nemogući izborni uslovi. Nemoguća je svaka optimistična budućnost dok se ne demontiraju mehanizmi podzemne države koja je izrodila Vučića, Dačića, Đilasa ili Jeremića, i njihove interesne skupine socijalnog banditizma. Svi oni bili bi podložniji vladavini prava i racionalnom javnom interesu uspostavljanjem širokog evropskog partnerstva, koje će nas zaštititi od neprijateljskih sila poput Kine i Rusije, i kriminalnog delovanja domaće politike.

Zato Evropska unija nema alternativu. Zato niko ko je u ovome brlogu važan ne nudi razvoj institucija koji će ih učiniti efikasnim, međuzavisnim i odgovornim u odnosu na javni interes i svaku ljudsku jedinku. Kako da se sudovi oslobode vlade, tužilaštva policije, policija mafije, država Kine i Rusije, društvo kriminalnih interesnih grupa i zločinačkih medija.