Mali Šengen i velika uzbuna 1Foto: Medija centar

Korupcionaške afere koje su zaljuljale Vučićeve ključne saradnike procesuiraju isključivo mediji, one ne dopiru do nadležnih institucija koje se prave mrtve, pre svih Agencija za borbu protiv korupcije. Vladavina prava se rušila rušenjem novih odnosa uspostavljenih nakon 2000. Ovde nema mesta za celovitu hroniku kriminalnih radnji i političkih odluka s dalekosežno katastrofalnim posledicama. Pobuna crvenih beretki, atentat, afere u kojima su godinama trajali pritvori, s ljudskim žrtvama, poput „Stečajne mafije“, privatizacija C marketa, novojulovska Malović-Homen „reforma pravosuđa“, „kabinet“ Borisa Tadića, „kabinet“ Mikija Rakića, i sve je bilo spremno za povratak radikala i socijalista, u punom kapacitetu.

Bilo je uzbunjivača koji su ukazivali na političku pozadinu atentata, razarajuće delovanje ruske agenture, na antihaški lobi, na sprege medija, tajkuna, mafije i izvršne vlasti, na korupciju kao osnovnu polugu tranzicije, u svim sredinama, na svim nivoima. Svako ometanje evropske integracije vodilo je nastanku ove nove situacije, u kojoj će se rušenje Vučića, u narednim mesecima, godinama ili decenijama, odvijati isključivo metodom spržene zemlje. Razarajuće posledice korupcije, laži i trulih kompromisa odnosiće se na svaku ljudsku jedinku. Ako su usaglašavanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom i striktna primena zakona jedine alternative ovom neredu i predstojećoj kataklizmi, odsustvo društvenog dogovora o evropskim prioritetima banalizuje svako racionalno rešenje. Uzalud je ponavljati, korupcija je najniža u EU i anglosaksonskom svetu. Obračun s korupcijom, sa suštinskim društvenim zlom, iziskuje podršku slobodnoj ekonomiji malih i srednjih preduzeća, striktnu kontrolu korporacija, uspostavljanje ravnoteže i uzajamne kontrole svih resora vlasti, otvaranje granica i obustavljanje javnih kampanja mržnje i zastrašivanja.

Umesto velike Evrope dobili smo veliku Rusiju kojom upravljaju teror, korupcija i bezakonje, s klasičnim Kagebeovcima i lopovima u državnom vrhu, sve isto. Umesto velikog, mali Šengen. Umesto evropske opozicije, rusku sprdnju. Evropa posreduje o izbornim uslovima, dok je ceo život, opet, nepodnošljiv. SAD pozdravljaju NATO nedelju koju diktira SPS, interesna klika zadrigla u kontinuitetu zločina, pljačke i ciničnih obmana. Jedini saveznici su oni koji nam žele najveće zlo, a nanose ga pre svega svojim državljanima, Rusija, Kina i postkolonijalni režimi Trećeg sveta. Ne interesujemo, uopšte, nijednu civilizovanu državu u najširem prostoru koji nas okružuje.

Vučić je dobio šansu dva puta, na izborima 2012. i 2014, da bi se nakon izbora 2016. i Savamale vratio odakle je iznikao. Gašić i Vulin su, svojim funkcijama i javnom ulogom, najdrskije uvrede svih naših predaka koji su se borili za slobodu i blagostanje. Korupcija ostavlja samo korupcionašima prostor, smisao i pravo postojanja. Zato smo, generacije koje mrdaju, životare, patili i krvarili, u svim ovim godinama, kako bi Srbija postala mala, prljava, izolovana, nedovršena država istovetnih lidera, drugara, kumova, braće i tata.