Metak i pendrek 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Juče je na ovim stranicama ministar kulture nazvao Svetislava Basaru „deranom“.

Naravno, pozvao se na Jasenovac koji je ponovo zona komfora svake javno ili tajno angažovane hulje i mentalnog probisveta.

Ustašluk je temeljno opredeljenje nove srpske elite koja manipuliše žrtvama, i dehumanizuje ih pozivajući na nove niskosti i zločine.

To je to prokletstvo spojenih sudova.

U izmišljenoj različitosti postajemo isti.

Relativizacija je polazna tačka svake laži, i svake zločinačke namere.

Basara je jedini naš pisac koji svakodnevno poziva na istinu i preispitivanje.

Njegovi su sudovi tačni i kad nisu, zahvaljujući njegovim namerama, talentu i estetici, i kad ta estetika zahvata telesne izlučevine, a one su antropološka supstitucija razuma i prosvećenosti.

Basara je jedini naš pisac koji razume mehanizme lokalne stvarnosti dok u hroniku svakodnevice prodire kolonoskopijom. To je njegovo pravo, privilegija i obaveza. Ima pravo i ministar da mu odgovara „istom merom“.

Ali rasprava s te strane, u ovom slučaju, i u bezbroj sličnih, prelazi u govor mržnje.

Imali smo presedane u slučajevima Stambolić, Ćuruvija, Đinđić, Ivanović.

Svaki poklič te mentalne papazjanije svetosavlja, radikalizma i staljinizma na drugoj strani obavezno ostavlja mrtve i ranjene.

Ministarstvo je donelo političku odluku koja knjigu Ive Goldštajna stavlja na nedićevski indeks. Palili bi oni knjige i punili Sajmište, ali je i njihovo prošlo.

Da li su u krugodvojkaškom slavskom zabranu doneli odluku koja je i antisemitska? Logikom kojom se Basari iscrtava meta na čelu, i takva podlost bi postala legitimna, ako se već postavljaju najniža, najpodlija pitanja.

Gadosti koje se Basari svakodnevno dopisuju i pripisuju, iz komentara na internet izdanju ovih novina preselile su se i na papir.

Ne tvrdim da je to smeće deo uređivačke politike koju ne komentarišem jer je ponekad pametnije odustati, uostalom novine su, sve, odraz stvarnosti o kojoj Basara divani.

Danas je i poslednje uporište.

Samo se svi, ili skoro svi, prave kako Basara i njegove poruke zapravo ne postoje. Nije se desilo.

Nema ni reakcija spisateljica, pisaca, kolumnista, analitičara, javnih radnica i radnika, ovih-onih.

Sve se svrstalo u dve kolone koje predvode dve ličnosti dobro poznate domaćim i inostranim organima gonjenja, od kojih nam jedan krade sekunde, a drugi godine, a misle i govore sve isto, ako je samo slično, i onda je isto. Ima i ona peta, ruska, iz nje se ulazi u sve institucije svetovnog i duhovnog života u kojima se krčme džabaluk i murdarluk, a cvetaju tikve.

Istina se ovde ne zasniva na činjenicama, važno je ko ih je izrekao.

Ako je država častila Basaru, u jednoj turi, čast je i čitati ga. Diplomatija je samo jedna od iluzija za prostotu. Nadležno ministarstvo samo je stanica milicije. I inostranih dela, i kulture, da rade metak i pendrek.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Metak i pendrek”

  1. Mogu oni Basu samo da pljunu pod prozor. Istina koju je on zapisao o njima i njiovom vremenu ostaje tu.

  2. Upravo je tako. I mene čudi da su ljudi iz Basarine branše “nemi“ na reakciju “Ministarstva…“?!? Kada smo postali tako nesolidarni ?

    • Evo, ja sam, barem delimično iz te „branše“ i kad ne mogu da se uzdržim, napišem komentar, uvek pod svojim imenom, jer očito nemam dovoljno mašte da smišljam pseudonime. Ali mislim da Basari ne treba ni podrška kolega, koju svakako ima, a ni „drveni advokati“, a ni bolja „reklama“ od ovakvih nebuloznih tekstova nekakvih efemernih minisatra, koji će svakako, ukoliko steknu „licencu“, sa svog visokog mesta moći lako da pređu u društvo“ sudskih izvršitelja“., takođe vrlo dobro plaćeno. A dotični ministar, napravio je odličnu reklamu ne samo Basari, nego i knjigama koje nisu prošle „celzijus“ za otkup u bibliotekama. Svako zlo ima i svoje dobro, što bi rekli Srbi, „narod najstariji“.

    • Basara je usamljeni ratnik. Niti ga žele, niti on želi da ga brane ili prisvajaju udruženja. Dosledan i samo svoj, baš kao i profesor Samardžić

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.