Poslednje vreme 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Umesto da se suoči s kolapsom celog evropskog poretka, predsednica EU Ursula fon der Lajen opomenula je Evropljane da ne uplaćuju letovanje. Imala je dovoljno vremena da iskoristi obaveštenja bezbednosnih službi, kakva kataklizma preti, da obustavi fizičke kontakte s Kinom, i preispita političke odnose s Kinom.

I dok na hiljade Evropljana dnevno umire, dok se gube poslovi i životne perspektive, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žuzep Borel naziva kineski hibridni rat protiv Evrope „borbom narativa“.

Desničari u Italiji pozivaju na napuštanje EU zbog odsustva solidarnosti (godinama unazad propale evropske ekonomije dobijale su finansijsku pomoć onih solventnih, ali su prestonice fašista danas Moskva i Peking). Predsednica EU najavila je normalizaciju tek nakon pojave vakcine, koje neće biti u širokoj upotrebi još najmanje godinu dana.

I konačno je, očigledno pod ko zna čijim pritiskom, izašla s planom postepenog otvaranja. S vakcinom ili bez vakcine, otvaranje je jedini put ozdravljenja ekonomije, društva i politike.

Taj put će se otvoriti čim se bude utvrdilo da je, kao u svim epidemijama, opala virulentnost zaraze. Pad virulentnosti je očigledan u danima koji su već za nama.

Kineska agentura preuzela je kontrolu nad važnim međunarodnim institucijama, UN, WHO, kupuje evropske političare, vlade, medije i botove, ulazi u evropske i američke univerzitete. Najmasovnija zločinačka organizacija u istoriji čovečanstva, odgovorna za nasilno umiranje, ili kolateralnu smrt miliona, a samo su zločini nacizma i fašizma bili univerzalniji, KP Kine pustila je da se zarazi ceo svet.

Kina je u narednoj fazi unošenja konfuzije, strepnje i neodlučnosti. Nekako se zaboravila i činjenica da je najveća ekonomska kriza u XX veku bila ona u Drugom svetskom ratu, za čije su izbijanje bili odgovorni, slični ovima, evropski lideri koji su se povlačili pred nacizmom, fašizmom i staljinizmom. Ursula fon der Lajen i Žuzep Borel su najodgovorniji za najmizernije stanje u kojem se zatekla od EU od svoga osnivanja. Si Đinping, Putin, Tramp, Džonson, maligne namere ove četvorke već su, godinama unazad, dovoljno poznate.

Poznate su i njihove sprege sa evropskim populističkim vladama i opozicionim pokretima. Pandemija, političke poruke i medicinska pomoć Kine naknadno su uneti u postojeći projekat Pojas i put. Kina je umela da iskoristi i brzinu širanja zaraze, i slabost evropskih odgovora. Nastupilo je poslednje vreme.

Nije globalna budućnost ta da promenimo način života, nego da menjamo režime koji svaki život čine besmislenim. Slabost EU u Srbiji, ako EU posmatramo iz najsitnije perspektive, ista je ona inferiornost u odnosu na razbojničke režime svih velikih sila.

Za početak, tu istinu predsednica EU i njen komesar za diplomatiju i bezbednost da saopšte evropskoj javnosti, kojoj neposredno odgovaraju.