Belgijski političar Gi Verhofstat opominje, da su populistički lideri i njihove vlade pretnja fizičkoj sigurnosti i bezbednosti svakog evropskog građanina. Ugroženo je načelo uzajamne solidarnosti u NATO strukturi (kojom je uređena odbrana Evrope od totalitarizma, i uspostavljena prekoatlantska politička saradnja). Putinovske partije preuzele su posrednu kontrolu nad delom bezbednosnih službi u Italiji i Austriji (Movimento 5 Stelle, Freiheitliche Partei isterreichs). Opoziciona alternativa za Nemačku namerava da postmodernim nacizmom u dubini društva instalira ruske strateške interese i manire novog totalitarizma. Lideri i vlade Višegradske grupe izvršnu vlast nameću sudovima, medijima, ekonomiji i porodici. Sličnosti s krizama koje su vodile izbijanju dva svetskog rata sve su očiglednije, dok su pred totalitarizmom centralne i istočne Evrope ponovo nespremne vlade starih demokratija (Francuska, UK, Belgija, Holandija, SAD zbog Trampa distancirane i paralisane). Francuski šef diplomatije Le Drijan zapretio je da će Francuska obustaviti podršku vladama koje ne poštuju vladavinu prava, imenujući Mađarsku i Poljsku, i italijanske populiste i neofašiste.

Format ove kolumne ne dopušta da se samo nabroje partije i lideri u EU koji spadaju u Putinovu petu kolonu. U slučaju pobede desnih i levih ekstremista, ishod izbora za Evropski parlament, 29. maja 2019. može postati politička i bezbednosna pretnja opstanku EU i liberalno-demokratskom poretku. Ruske službe već su kompromitovale izborne procese u svim EU državama u kojima su se populisti domogli vlasti, i izbore za predsednika SAD. Dok traga za novim, jednostavnim, „konačnim“ rešenjima, pobesnela, razjarena srednja klasa koja se izdigla iz bede i izolacije komunizma, nespremna da se podseća na najstrašnija vremena, nacizma, fašizma, komunizma, odbacuje vrednosti demokratije, sloboda, tolerancije, javnosti i kulture. Bezbednosni izazovi udruženi su sa zastrašujućom mentalnom regresijom koja je nastupila ne zbog „rastućih socijalnih razlika“ (opsesija neomarksista takođe svrstanih u front protiv liberalne demokratije), nego u materijalnom blagostanju ujedinjenog evropskog prostora koje više ne podrazumeva etiku odgovornosti, i masa i njihovih lidera.

P.S. Srbiji je preostalo malo vremena pred novim kolapsom koji će uslediti ukoliko ne postigne dogovor o budućnosti odnosa s Kosovom i s celim albanskom narodom, i ne zaustavi rasparčavanje BiH kojim rukovode Turska i Rusija. Vučić prepušta ključne službe SPS-u, i duboka država će opstruisati sve racionalne strateške odluke koje ne odgovaraju ruskoj agenturi. Iz državnih dubina mobilisani su neformalni pokret 1244 plus koalicija Jeremić-Lutovac usmerena na razaranje ostataka demokratskih tekovina i još jedno svođenje srpskog društva na usamljenu patološku pojavu. Vlast i opozicija utrkuju se u zatiranju zdravog političkog razuma. Mediji pozivaju na mržnju, jerotićizam i pornografiju. SPS će promeniti stranu kao 2008. i 2012. Lideri opozicije su njihovi politički pitomci. Vučićevom odlasku možda niko normalan neće ostati da se raduje.