Bumerang iz Novog Pazara 1Safeta Biševac

Gostoljubivost je deo mentaliteta Novopazaraca i kada oni nekog „musafira“ (gosta) dočekaju zvižducima, negodovanjem i skandiranjem „lopovi“, vrag je odneo šalu.

Tako su juče Pazarci dočekali premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji su, uz „domaćina“ potpredsednika Vlade Rasima Ljajića, građanima Novog Pazara i ostatka Srbije pokušali da objasne kakvo je stanje sa kovidom u ovom gradu.

Sudeći po slikama koje kruže društvenim mrežama, deo lekara i medicinskog osoblja dočekao ih je tako što su im okrenuli leđa, po ugledu na kolege iz Belgije koji su tako „pozdravili“ svoju premijerku.

U direktnom TV prenosu govore premijerke i ministara nezadovoljni građani su više puta prekidali zvižducima.

Brnabić i Lončar su pre obraćanja građanima obišli bolnicu i razgovarali sa direktorom Mehom Mahmutovićem, koji je rekao da je predsednica Vlade uvek tu kada je teška situacija i da su stigle kolege iz Kragujevca da pomognu. Premijerka i ministar zaključili su da je bolnica dobro opremljena, Brnabić je čak ocenila i „najopremljenija“ u poređenju sa sličnim bolnicama.

Problema je bilo, ali se rešavaju, a ljudima koji su zviždali ministar Lončar je poručio da „ne znaju šta rade“, te da prebacivanjem problema sa zdravstvenog na politički teren neće pomoći nikome.

Brnabić je takođe u ovome videla politizaciju, senzacionalizam, širenje lažnih vesti…

Prema njenim rečima, neki portali su objavili da u susednom Tutinu umiru cele porodice, ali da je umrla „samo jedna“.

Respiratori koje je početkom aprila ovom gradu doneo predsednik Aleksandar Vučić, 10 kliničkih i tri transportna, rade i koriste se u lečenju zaraženih, poručila je premijerka, demantujući tako tvrdnje da novopazarska bolnica ima samo tri.

Svašta je još pričala, a pitanje novinara Sandžak TV pokušala je da okrene tako što ga je protumačila kao dokaz svoje tvrdnje da su okupljeni nezadovoljni građani politički aktivisti.

Vanredna situacija zbog kovida 19 uvedena je, za sada, u četiri grada, ali se čini da je situacija u Novom Pazaru najkritičnija.

Iz novopazarske bolnice svakodnevno su stizale uznemirujuće scene, pacijenti po hodnicima sede, leže, dobijaju infuziju, lekari upozoravaju da im sve nedostaje, zaštitna oprema, respiratori, osoblje, kreveti… Gradske vlasti nabavljaju limene sanduke i vreće za posmrtne ostatke.

Novopazarci broje zaražene i mrtve i cifre se ne slažu. Zvanično u Srbiji u ponedeljak od kovida preminulo četvoro, a moji prijatelji iz Novog Pazara istovremeno izbrojali sedam žrtava iz svog grada.

Novopazarski Sto plus radio javlja da je učestvorostručen broj sahrana u ovom gradu i da ih je u prethodna četiri dana bilo najmanje 35. Naravno, nisu svi umrli od korone. Neke je možda zgazio autobus ili strefio infarkt, ali sumnjivo…

Slično je u susednom Tutinu.

Brnabić i Lončar pokušali su da građanima Novog Pazara i ostatka Srbije pokažu šta je istina i da ovaj grad nije ni novi Vuhan ni Bergamo.

Izgleda da u tome nisu uspeli. Optužbe za političku zloupotrebu padaju u vodu.

Sama vlast i SNS već su (zlo)upotrebili koronu u političke svrhe i u svojoj predizbornoj kampanji. Sada im se, posle izbora, kao bumerang vraća.

Možda stanje u Novom Pazaru nije toliko loše kao što neki tvrde. Možda neki zloupotrebljavaju i preuveličavaju problem, ali vlasti koje ga minimiziraju čine još veću štetu. Za sebe, Novi Pazar i Srbiju. Ali, drčnim i arogantnim nastupom premijerke verovatno će biti zadovoljan „šef“.