DNK 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ko kaže da na našim televizijama nema šta da se gleda, osim često praznih serija, zaglupljujućih rijalitija, zamlaćujućih rasprava i naravno reklama?

Ovih dana smo mogli da gledamo prave medijske „bombe“. Prvo je nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović govorila za portal Objektiv, a onda smo mogli da gledamo TV duel Save Manojlovića iz inicijative „Kreni promeni“ i vlasnika „Pinka“ Željka Mitrovića u emisiji „Pravi ugao“ na RTV Vojvodina.

Intervju sa Hrkalović vodio je Dejan Vukelić (Vladimir Đukanović verovatno bio zauzet), glavni i odgovorni urednik Objektiva, a duel Manojlović-Mitrović višestruko nagrađivana Ljubica Gojgić. Treba orden za staloženost i živce da dobije.

Svašta se moglo videti, čuti, pročitati. Koji su moji utisci? Nije mi padalo na pamet da dva sata gledam i slušam Hrkalović, dovoljni su delovi i izveštaji. Suština njenih poruka je da je ministar sada odbrane ranije policije Nebojša Stefanović kriv za sve: prisluškivao Vučića, štitio Belivuka, izmislio Jovanjicu… Veći deo toga tabloidi, pa i Objektiv su njoj stavljali na teret, ali došlo do „Kopernikanskog obrta“. Nekada je bila „veštica“, „čelična ledi“, „ikona mafije“, sada osoba kojoj se veruje. Verujete li Dijani Hrkalović? Ja ne. Ovaj sukob posmatram kao svađu u okviru porodice. Svakom autokrati su potrebni neprijatelji, trzavice u „familiji“, jer tako ostatak kadrova drži pod kontrolom. Činilo se da je Stefanović gotov pre 2-3 godine, ali opstao i činilo se da je ponovo u milosti. Sada, pred formiranje nove vlade opet ga se „setili“. Lepo kaže predsednik Vučić – nadležni da sve ispitaju. Samo koji nadležni? Dolovac? Srbija je zemlja bez pravosudnog sistema i ovaj intervju uvod je u oslobađanje Koluvije i ostalih.

Bilo patetike i „otvaranja duše“: koliko voli i ceni Vučića, kako se izborila sa zdravstvenim problemima, bez posla je godinama, izdržavaju je roditelji i drugarice… Znam da je to ispod njenih kvalifikacija, ali „Maksi“ stalno traži radnice, pa dok ne uleti nešto bolje… Sebe opisala kao „veoma emotivnu, mirnu i povučenu osobu, sa vrlo ograničenom socijalnom inteligencijom“. Kako neko „sa vrlo ograničenom socijalnom inteligencijom“ radi u MUP? Doveo je Stefanović beše? A Stefanovića doveo i stvorio Aleksandar Vučić. Obrni okreni, kriv je Vučić. Nema šta predsednik Srbije ne zna, vozi kamione, avione, projektuje puteve, uključuje respiratore, a kad kadrove bira… Dobro smo živi pored tolikih Vučićevih „stručnjaka“. Kako čujem od ljudi bliskih MUP, Stefanović i Hrkalović su bili uigran partijski dvojac, pa ih ne bih ni sada razdvajala.

Duel Manojlović-Mitrović bio kratak i lako sam ga gledala. Ljubica je pokušavala da dijaloga bude, Manojlović solidno počeo, ali Mitrović je bio standardno van kontrole. Uvrede i primitivizam. Kakav „Pink“ takav i njegov vlasnik. „Pink“, „Hepi“, „B92“ sigurno ne treba da dobiju produženje dozvola za nacionalne frekvencije. Plašim se samo da će ako oduzme nacionalnu frekvenciju nekoj od ove tri TV, REM dodeliti nekoj još goroj. Kod nas uvek može gore.

Mitrović bio i duhovit. „Mi radimo kategorizaciju programa i na osnovu toga nas REM proverava. Jutarnji program je kolažni program, iako ga mi, greškom, nazivamo prosto jutarnji. Isto tako, emisija „DNK“ je čisto dokumentarni program“, rekao Mitrović u pokušaju da nas ubedi da njegova TV, kako zakon i pravilnik nalažu ima obrazovni, kulturni, dokumentarni, dečiji program. Džabe jedan od poznatijih reditelja dokumeataraca oskarovac Majkl Mur snima filmove o masovnim ubistvima, zdravstvenom sistemu, političkoj korupciji, ratovima, lakše bi mu bilo da gleda „Pinkovu“ emisiju DNK i vidi kako to majstori rade. Možda nešto nauči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari