Kad Čola pobedi Priju i Cecu 1Foto: Radenko Topalović

Vanredni parlamentarni i izbori za Beograd i još više od 60 lokalnih samouprava raspisani, kampanja počela (kao da je prestajala), predaju i proglašavaju izborne liste… Uključili se ugledni pojedinci i organizacije koji žele da motivišu birače da glasaju.

Kako bi na izbore izašlo što više mladih, aktiviralo se i udruženje srednjoškolaca “I mi se pitamo“. Jedna od njihovih prvih akcija je simulacija izbora na kojima su mladi glasali ko bi trebalo da nastupi ispred Skupštine Srbije za doček Nove godine.

– Hteli smo da ih privučemo ovom temom jer to zanima većinu za razliku od pravih izbora. Na listi su bili Čoda, Jelena Karleuša, Aleksandra Prijović, Aca Lukas, Crni Cerak, Desingerica, Zdravko Čolić i Ceca jer su oni na top listama kod mladih i imaju ubedljivo najviše pregleda, objasnio je Luka Babić, iz udruženja „I mi se pitamo“.

Spadam u pripadnike generacija koje se zgroze na ovakav spisak pevača, od kojih pesme bar polovine nikada nisam slušala, već tek načula, ali suzdržavam se onog tradicionalnog “kakvi su ovi mladi”, “ništa ne znaju”, “bruka i sramota”…Svojevremeno sam to i sama slušala.

Mi smo radije slušali rok, pank, pop i čudili se onim retkim koji su slušali tada tek u povoju novokomponovane narodnjake. Više se ničemu ne čudim. Ali malo sam iznenađena rezultatom ove simulacije glasanja.

Najviše glasova dobio je Zdravko Čolić, skoro 37 odsto, na drugom mestu je Aleksandra Prijović sa 15 odsto, treća Ceca sa 13. Crni Cerak i Desingerica dobili su po skoro devet, Čoda i Aca Lukas po 6,5 odsto. Poslednja je Jelena Karleuša, za koju je 4,5 odsto mladih smatralo da bi trebalo da nastupi na dočeku Nove godine. Možda će ove izbore da proglasi nelegalnim i traži nove.

Ovakav vid simulacije glasanja verovatno nije toliko relevantan, ali ako je Zdravko Čolić, najveća zvezda jugoslovenske zabavne muzike, ubedljivo pobedio razne novokomponovane muzičke pojave, možda ima nade? Opoziciji to ništa ne znači, jer Čolića ne mogu da stave na listu. Javne ličnosti, sportisti i estradne zvezde, vidimo to svakodnevno, više vole vlast, a Čolić se, pametno, nikada nije politički izjašnjavao.

Ako izuzmemo onu “Druže Tito mi ti se kunemo”, vremena bila drugačija i prisustvo svečanosti povodom petog rođendana SNS 2013.godine, možda čovek samo hteo da vidi kako to izgleda.

Kakvi su moji utisci o početku kampanje? Manje-više očekivano prljavo, za šta je, smatram, odgovorna vlast, koja godinama neguje netolerantan i uvredljiv odnos prema svima koji misle drugačije i usude se da ih kritikuju. Istraživanja pokazuju da bi SNS mogla da izgubi Beograd što bi, ako se desi, bio veliki uspeh opozicije.

Vlast pokušava da blati kandidata liste “Srbija protiv nasilja” za gradonačelnika Vladimira Obradovića, ali ako su fotografije sa skupova Vlade povodom zvaničnih događaja jedina “prljavština” koju su mu našli-odlično.

Važno je izaći, glasati, pokazati da je vlast smenjiva. Ali, kako kaže “Peščnik”: “Ako vam je dobro, onda ništa”. Većina je verujem svesna da nije dobro, samo treba da to pokažu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari