Predsednica Slovenije 1Foto: Luca Marziale / Danas

Svet nam se često čini kao turobno mesto, prepuno kriza, problema, crnila, ali, budimo realni, dešavaju se i lepe stvari. Procveta trešnjin cvet u Japanu, rodi se panda u Kini, a čak i u politici se desi nešto pozitivno.

Nažalost, kod nas retko, ali u Sloveniji je na predsedničkim izborima pobedila Nataša Pirc Musar. Za Sloveniju nisam posebno vezana, ali sam veoma zadovoljna pobedom Pirc Musar.

Kada u Srbiji stranke i političari za koje glasam gube, obraduje me svaki uspeh meni politički bliskih ljudi u belom svetu. Lula da Silva pobedio u Brazilu, demokrate nisu pukle u SAD, Slovenija dobija predsednicu. Drago mi je kada na čelo neke zemlje dođe žena, mada ne mislim da je pol presudan, već su mi uvek važniji stavovi i politika. Najbolji primer – premijerka Ana Brnabić.

Slovenija je uvek bila bolji i uređeniji deo SFRJ, a čini mi se da se još dobro drže. Mada građani Slovenije sa kojima sam kontaktirala ponekad pokušavaju da me demantuju, ali šta znaju Slovenci šta su problemi i kako se živi u Sloveniji. U kojoj inače, za divno čudo, nikada nisam bila. Svojevremeno mi se novinar ljubljanskog Dela žalio da je njegova zemlja na rubu propasti.

„Bio sam za samostalnu Sloveniju, ali sada mi žao što se Jugoslavija raspala. Mi sada u Sloveniji imamo nezaposlene“, kukao mi kolega, koga sam tešila pozivom da dođe u Srbiju. Sestra od tetke, slovenačka državljanka, tvrdi da „Slovenija nije što je nekad bila“. Ali, ona tamo živi decenijama, a kroz Srbiju tek povremeno prođe.

U drugom krugu slovenačkih predsedničkih izbora, kandidatkinja levice Nataša Pirc Musar osvojila je 54 odsto glasova, a njen protivkandidat konzervativac Anže Logar 46 odsto. Slovenci k’o Slovenci, nisu kukali na izborne uslove, krađu glasova, kleli protivnike, žalili se na birače, već je pobeđeni čestitao budućoj predsednici, a pobednica konkurentu poželela sreću u životu i radu.

Iz biografije Nataše Pirc Musar se vidi da je reč o sposobnoj i obrazovanoj ženi. Ima 54 godine, diplomirala je prava na Univerzitetu u Ljubljani, pohađala Salford univerzitet u Mančesteru, doktorirala u Beču. Karijeru je počela kao novinarka, bavila se ljudskim pravima, bila poverenica za informacije od javnog značaja, radila u Vrhovnom sudu Slovenije, EU, advokaturi… Poznata je kao pravna zastupnica bivše prve dame SAD Melanije Tramp, a za jednu levičarku živi prilično raskošno.

Vozi Rols-Rojs i motore, ima 273.000 evra štednje u banci i finansijskih ulaganja, suvlasnica je tri kompanije, plaća porez veći od plate poslanika slovenačkog parlamenta. Muža su joj prozivali navodno zbog sumnjive privatizacije nekog slovenačkog preduzeća, ali optužnica nije bilo.

Deluje nerealno, ali izgleda da su se obogatili na pošten način. Poznavaoci prilika u Sloveniji tvrde da njena pobeda znači konačan poraz Janeza Janše, važne i koloritne ličnosti tamošnje političke scene. Janša je tokom svoje poslednje vladavine, 2020-2022. godine, Sloveniju umalo vratio u „balkansko blato“, ali Slovenci se nisu dali.

Svetlana Slapšak na „Peščaniku“ piše da su promene u Sloveniji počele dvogodišnjom pobunom protiv vlade koju je vodio Janez Janša. Janša je, prema njenim rečima, zaveo strahovladu sa mnogim elementima diktature. „Skandala, afera, krađe i korupcije, opšte čistke u institucijama i javnim službama bilo je preko svake mere, kao i kršenja građanskih prava, izigravanja zakona – ukratko svega onoga u čemu uveliko i dugo žive ostale države nastale posle Jugoslavije.

U Sloveniji je dugo tinjala iluzija da je tu bolje i Janša ju je konačno uništio. Uništavanje iluzija zapravo je korisno. Bio je mogućan samo otpor“. Daleko je Slovenija, a nekada se činila tako blizu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari