Safeta Biševac

Najpoznatija je verovatno ona – „Poklonu se u zube ne gleda“. Kaže se da „Zima ujeda bez zuba“, ali i „Ko na zvezde laje ispašće mu zubi“. U okolini Niša arheolozi su nedavno pronašli zub star više od 100.000 godina koji može da otkrije mnogo o životu neandertalaca na ovim prostorima. Zubi su kod nas ušli i u politički rečnik. Pominje ih i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Srbija nije zemlja koja će podržati pretnje, vređanje, vešala, motorne testere, podele na botove, krezube, sendvičare i tzv. građansku Srbiju“, rekla je Brnabić na mitingu „Budućnost Srbije“ u Beogradu, 19. aprila i čiji je govor zvučao „naprednije“ čak i od predsednika SNS.

U prošlogodišnjem intervjuu Večernjim novostima je rekla: „Pokazali smo takozvanoj eliti, koja nas proglašava za „bezube naprednjake“ da smo kulturu vratili u fokus“. U „političkoj ispovesti“ Nedeljniku rekla je da joj je: „Žao što se Srbija deli na „krezube“ i na intelektualnu elitu“. To je bilo pre dve godine, kada je Srbija bila podeljena, što više, valjda, nije slučaj. Sada je, ponavljam poruku mitinga od 19. aprila, jaka i jedinstvena.

Pojedinim novinarima ili simpatizerima nečeg što se zove „druga Srbija“ ili „elita“ redovno se spočitava da se podsmevaju „krezuboj“ ili „bezuboj“ Srbiji, neobrazovanijem i siromašnijem delu zemlje za koji se smatra da naginje vlasti, zato što se plaši da bi im eventualna promena oduzela i ono malo što imaju.

Jer, iskustvo nas uči, uvek može da bude gore. Nije lepo smejati se i podsmevati ljudima, pogotovo bolesnim, socijalno ugroženim, niže obrazovanim, krezubim… Ni kad idu na političke mitinge vlasti, jer možda im je to jedina prilika da vide „prestoni“ grad, druže se malo. Ne samo zato što niko ne zna šta sutra može svakog od nas da strefi, već je to jednostavno nepristojno. Uz to politički štetno, jer je Srbija ipak „zemlja seljaka na brdovitom Balkanu“.

Ko god želi vlast, mora to da shvati i prilagodi se. No, da li je veći problem što se neko podsmeva „krezubim“ pristalicama vlasti ili kada predsednik kritičare nazove „ološem“? Sigurno i među simpatizerima opozicije ima krezubih i bezubih.

Šta ćemo sa time što je Srbija zaista zemlja krezubih i bezubih ljudi? Bukvalno. Doktor Miodrag Šćepanović sa Klinike za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta u Beogradu podseća da je Srbija evropski rekorder po broju krezubih i bezubih pacijenata.

„Tek 8,5 odsto stanovnika Srbije ima sve svoje zube, dok 9,3 odsto nema nijedan zub u vilici“, rekao je Šćepanović za RTS prošle godine. Ovogodišnje istraživanje je pokazalo da polovina građana Srbije ne pere zube, dok svakom četvrtom fali više od deset zuba. Za to ne možemo da optužimo NATO.

Aktuelna vlast može da kaže- krivi su bivši. I u pravu su, pošto je, ugledanjem na evropsku praksu, Srbija 2006. iz obavezne zdravstvene zaštite izuzela stomatologiju. Veći deo stanovništva mora da plaća zubarske usluge. Razumem da nema para za zubara, ali pasta za zube i četkica ne treba da nedostaju.

Kada su nedavno menjali Zakon o zdravstvenoj zaštiti, umesto što su faktički legalizovali mito, omogućavajući medicinskim radnicima da primaju poklone, zašto nisu proširili obim stomatološke zaštite? Onih 100-ak miliona za kredite u „švajcarcima“ možda bi pametnije bili potrošeni za stomatološku zaštitu? Tek bacanje para za nacionalni stadion, jarbole, fontane… U koju grupu građana ja spadam? Premijerka bi rekla „ogromnu manjinu“- ne samo da perem zube redovno, više puta dnevno već i konac koristim.