Tokom posete Hrvatskoj, na prilično burnoj konferenciji za novinare posle posete Vrginmostu, Aleksandar Vučić komentarisao je „političku histeriju“ koja se u Hrvatskoj ne smiruje zbog njegove posete.

Ne odgovarajući konkretno, oštro je reagovao na zanimanje jedne novinarke koje se tiče njegovog čuvenog već govor u Glini („Smatrate li da je to srpski grad, kao 1995. godine“ – glasilo je pitanje).

„Ja sam od vas čuo bezbroj istih pitanja juče. Meni je zanimljivo da je mera vaše podrške i poštovanja proporcionalna poniznosti koju očekujete od nekoga ko bi došao kod vas. Takvu vrstu poniznosti, straha ili potrebe da se dodvoravam nikad od mene nećete videti. Ne želim na uvrede i klevete da odgovaram uvredama i klevetama“, rekao je Vučić.

Na nešto kasnije ponovljeno pitanje, predsednik Srbije optužio je novinara medijske kuće N1 Elvira Mešanovića da je izmislio kako je Vučić spominjao „Veliku Srbiju“ u svom govoru u okupiranoj Glini 1995. godine.

Dodao da je još da je tokom posete Zagrebu bio pristojan, odgovoran i učtiv i da ne želi da na uvrede i klevete odgovara uvredama i klevetama.

Na prokletom You Tube kanalu postoji video zapis naslovljen: „Aleksandar Vučić u okupiranoj Glini 1995.“ Gde se vidi mlađani generalni sekretar kako izlazi za govornicu i uzima mikrofon:

„Braćo Srbi i sestre Srpkinje, pozdravljam junački narod srpske Banije, srpske Gline, vas koji ste podigli prvu baklju slobode tamo 26. Juna još devedeset i prve godine…“, počinje Vučić svoj četiriipominutni govor koji završava sledećim rečima: „Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsednika Srbije, vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja neće biti! Živeli“

Po povratku u Beograd Vučić je objasnio da nije on optuživao hrvatske novinare, već da su oni optuživali njega, i da im se odgovori koje im je davao nisu sviđali.

„Nisam ništa drugo rekao osim da je bilo mnogo strasti, i da ih ništa drugo nije zanimalo“, ponovo je slagao Vučić a onda uhvatio sebe u laži:

„A da li vi mislite da to što sam rekao 1995. godine, kao šesti govornik u jednoj sali, da se nadam da će srpski narod da opstane u Srpskoj Krajini, da ustaška noga neće da kroči na teritoriju Srpske Krajine, da je to zločin veliki, strašan u poređenju sa tim šta se tom narodu kom sam se obraćao događalo posle toga, ili šta mu se događalo 50 godina pre toga? Ili recimo, što se dogodilo mojoj porodici, što neke od vaših kolega nisu želele ni da čuju“, upitao je.

Tu potonuću u lagarije nije bio kraj: „Odgovorio sam im pet puta, ali im se nikada odgovor nije svideo.“

Na primedbu Jovane Štetin, novinarke N1, da je kolegi u Vrginmostu rekao da je izmislio da je spominjao Veliku Srbiju, Vučić je imao blaže „upakovan“ odgovor:

„Ma nisam, nego je to ova žena, možda sam i ja pogrešio… Jer je ova žena meni vikala – rekli ste to i to, a citat koji su puštali prethodno veče koji sam ja gledao uopšte se nije odnosio na Veliku Srbiju. A onda su našli u jednoj rečenici da je to ne znam negde rečeno… Potpuno je svejedno. To nije ubilo nikoga, niti bilo čiju kuću srušilo i spalilo. A moje jesu.“

Da je reči koje je izgovorio u Srbiji, rekao par dana ranije u Hrvatskoj, kad je prvi put pitan o Glini, imao bih rešpekta za njegov nastup.

A posebno divljenje imao bih prema Goci Uzelac i Aleksandru Simiću, zaposlenima u TV Pink i Studiju B, da su ga tamo pitali ono što su ga pitali hrvatski novinari.

Umesto toga Goca Uzelac je usred Hrvatske zatekla predsednika Srbije sledećim rafalom:

„Predsedniče, znate li koliko je protesta i demonstracija organizirano povodom vašeg dolaska u Hrvatsku i je li uobičajeno da se na ovakav način dočekuju strani državnici?“

Vrlo oštar bio je i „kolega“ Simić:

„Poznato je i da su ustaše zapalile sve u Čipuljicama kod Bugojna pobivši..:“, recitovao je Simić kad ga je Vučić ispravio da se zapravo radi o Čipuljićima.

„U Čipuljićima kod Bugojna koji su pobili sve članove familije, uključujući vašeg dedu…“, dovršavao je Simić svoju ulogu kad ga je Vučić spontano prekinuo:

„Ali ne pričamo danas o prošlosti“, „spontano“ je reagovao Vučić.

„Vi ste ipak došli ovdje, bez obzira na negativne sigurnosne procjene“, nije se dao omesti perjanik Studija B i srpskog novinarstva!

„Evo kakva su ulizivačka pitanja Vučiću postavljali srpski novinari“, objavio je izveštaj o svemu ovome hrvatski vodeći portal index.hr .

Ako ćemo iskreno, daleko me više pogodilo što ovaj sramni dvojac poistovećuju sa „srpskim novinarima“ nego Vučića, i kad više nego otvoreno laže, sa Srbijom.

Slaba je vajda od toga što mi ovde znamo da su Uzelčeva i Simić lagerovani trbuhozborci Vučićevog kabineta, instruirani da u datim prilikama postave poželjno pitanje i vodu navedu na Vučićevu vodenicu spina.

Treba ponekad biti objektivan: lakše će verovati kad sledeći put budete lagali.

P. S. Ovaj tekst pisan je tačno mesec dana od ubistva Olivera Ivanovića. Ako se još uvek sećate čoveka!