… a siromaštvo građana se koristi za potkupljivanje i ucenjivanje prilikom glasanja, onda je ishodište opozicione borbe takvo da je uspeh držanje nosa iznad cenzusa ili udruživanjem dostizanje dvocifrenog rezultata.

Ono što vladara održava na tako visokom procentu podrške građana su različite vrste zloupotreba svih državnih, odnosno njegovih paradržavnih resursa kojima neguje niska očekivanja ljudi u pogledu poboljšanja kvaliteta sopstvenih života, a visoka u smislu onoga što im lažno predstavlja da čini za njih neverovatnim naporima, tražeći zauzvrat zahvalnost i poštovanje, održavajući tako kult sopstvene ličnosti.

Niko drugi nema taj ekskluzivni pristup biračkom telu kao što ga ima vladar, koji se trudi da ga drži podalje od bilo kakvog uticaja sa strane. Jer, to je jedini način opstanka, držati glasačko telo daleko od reči, dela, slika i predstava sveta koji nisu njegovi. U tome, pokazuju rezultati izbora, uveliko uspeva. Odvojenost glasača od stvarnosti koja nije isključivo i strogo kontrolisana od strane vladara temeljna je i odlikovana odlučnošću da se u njoj opstane, kako sada stvari stoje, još dosta dugo. Zato je, čini se, za opozicionu borbu neophodno pronaći sasvim nove načine koji će razbiti te zidine zatvorenog sistema, čiji tvorci, izvesno nisu bili samo pripadnici aktuelne vlasti, već i svi drugi koji se trenutno nalaze na drugoj strani od one kada su imali vlast u svojim rukama. Probiti se kroz duboki mrak do siromašnih i izmanipulisanih građana i dati im do znanja da ih vladar krade, laže i obmanjuje izvesno ne mogu oni koji su se sličnim metodama vladanja i sami služili, jer je to upravo argument koji vladar koristi protiv njih uspešno ih predstavljajući kao zasluženo kažnjene na izborima kada je dospeo na vlast. Novi način borbe mogu da iznesu samo novi ljudi, koji su svoj identitet izgradili upravo na negaciji starog. Razvoj pokreta poput Inicijative NDB u skladu je sa okolnostima, težak i spor, ali prirodan i logičan, stoga daje osnovu za razumna očekivanja o daljem napretku. Zato se i posle teškog poraza može reći – sve je u redu.