Vučić nam poručuje: Nisam ja, Srbi su zločinci 1Foto: Luca Marziale / Danas

„Jesu li samo srpske ruke krvave?“, pitao je predsednik države, Aleksandar Vučić, u Skupštini Srbije, jedinog opozicionog poslanika u ovdašnjem parlamentu, Šaipa Kamberija iz Ujedinjene doline – SDA.

Da je prebacivanje odgovornosti za zločine, sa svog političkog angažmana tokom devedesetih, posvećenog ratnom huškanju i raspirivanju mržnje prema kosovskim Albancima – sa svojih krvavih ruku i onih koji su direktno te zločine počinili – na ceo srpski narod, jedini način na koji predsednik Srbije ume da o tom sramnom periodu nacionalne istorije govori, jasno je još od prestanka rata i pada zločinačkog režima Slobodana Miloševića sa vlasti.

Da će se podnošenje izveštaja u Skupštini Srbije o tome kako teče dijalog Beograda i Prištine svesti na omalovažavanje, vikanje i istresanje frustracija na poslanika Kamberija, koji je jedini kritički glas u parlamentu u odnosu na vlast Aleksandra Vučića, moglo se očekivati.

Posle svake uvrede, svakog povišenog tona, svake neistinite interpretacije u vezi sa onim što se dogodilo na Kosovu, frenetičan aplauz ostalih poslanika zvučao je kao da dolazi direktno iz pakla.

Poput aplauza koje je Vučič dobijao kada je, kao mlad političar, generalni sekretar Srpske radikalne stranke, Vojislava Šešelja, takođe sa skupštinske govornice dobijao tokom rata, dok je građanima Srbije slao poruke o nužnosti smrti, gladi, siromaštva, opravdavajući ratno zločinačke horde tadašnje vlasti.

Govori portparola zločinačke i genocidne politike Slobodana Miloševića – Ivice Dačića, kao i njegovog koalicionog partnera, arkanovca, i, od skoro, osumnjičenog pedofila – Dragana Markovića Palme, utisak o tome da srpski parlament izgleda i zvuči kao grotlo pakla, pogotovo kada su teme ratni zločini, popeo je na još „življi“ nivo.

Reči Šaipa Kamberija da srpska javnost mora da zna da će predstavnici Srbije morati da razgovaraju sa ljudima sa Kosova čiju su decu ubijali, odnosno Kamberijevo direktno obraćanje Vučiću će možda u rundi dijaloga imati nekog čiju porodicu su ubili Škorpioni, naišle su na odgovor predsednika Srbije u izmicanju od sopstvene odgovornosti i ponovnog prebacivanja na ceo srpski narod.

„Mogli ste da čujete da mi Srbi nikada nismo bili ni sveci, ni zločinci. Od vas nikada nismo čuli da ste vi činili zločine. Mi smo zločinci, a vi ste anđeli nebeski? Teško mi je da u to poverujem“, rekao je Vučić.

Podsetimo se Vučićeve reakcije na pojavljivanje snimka u ovdašnjoj javnosti, 2005. godine, gde se vidi kako Škorpioni, dakle, pojedinci, sa imenom i prezimenom, pod komandom tadašnjih vlasti, odnosno Slobodana Miloševića, streljaju civile u Bosni.

Oni, ljudi sa imenima i prezimenima, a ne „ceo srpski narod“.

Tada generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je „cilj medijske hajke koja se vodi protiv srpskog naroda i države neometano hapšenje Ratka Mladića i formalno ukidanje Republike Srpske.“

Danas, 16 kasnije, opet se, pred rečima poslanika albanske nacionalne manjine u vezi sa zločinima Škorpiona na Kosovu, pravda tako što na leđa sopstvenih građana, onih čiji je predsednik, svaljuje sav teret svoje mračne prošlosti i nečiste savesti.

„Razumeo sam šta je hteo (Kamberi). Hoće da kaže da sam ja zločinac. Znaju oni, naravno, da nisam počinio nikakav zločin i da nisam učestvovao u tog tipa događajima na Kosovu i Metohiji. To vam samo govori da će uvek prebacivati krivicu svakom Srbinu. Oni ne mogu od toga da se odbrane“, odgovorio mu je Vučić.

Vučić, razume se, u ovoj kampanji svaljivanja krivice na ceo srpski narod i pripisivanju kolektivne odgovornosti, ima celu medijsku mašineriju iza sebe.

Da bi opravdao i ostvario lične, sebične ciljeve, naspram javnog interesa svih građana čiji je predsednik, Vučić za sobom vodi svitu poslanika, medijskih poslušnika, članova vlade, direktore preduzeća, sudije, advokate, ceo državni i institucionalni mehanizam.

Sve će upotrebiti i upotrebljava da bi držao građane u zabludi, da ne shvate i nikada da ne razumeju da ogromna zasluga i jedan od osnovnih uzroka njihove sramote, siromaštva, bolesti i bezizlaznog života, bez perspektive, odlazi, predstavlja i zauzima upravo njihov predsednik.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

26 reagovanja na “Vučić nam poručuje: Nisam ja, Srbi su zločinci”

  1. Sramoto roda svog.Ti sebe nazivas novinarom.Da nije tragicno bilo bi smesno.Albanska placenicka huljo,sto samo huskas protiv Srba,shvati da si niko i nista.Bez karaktera,bez casti i morala,osoba koja za saku eura pise protiv svoje zemlje.Idi tamo gde nema zlocinaca,gde caruje demokratija.Vrati pasos jer ga nisi vredna.

  2. Nista se pametnije nije ni očekivalo ,postovana Snezana.Odavno se sve dokumentuje brzo i efikasno,svako radi svoj posao.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.