I na kraju... 1Foto: Stanislav Milojković

„I na kraju“ – piše na kraju Divjak – „valja reći da sekularna država, po samoj svojoj definiciji, nije ni ateistička ni teistička, već instanca neutralna prema obema ovim orijentacijama na nivou društva.“

Upravo to – ovom ili onom zgodom, na ovaj ili onaj način – i moja malenkost već godinama ponavlja kao onaj papagaj na tri slova iz Rotopalankinih ukrštenih reči.

Sekularna država i njene institucije – ako hoće da budu država, a ne pljačkaonica i mačije jebalište – moraju biti verski i ideološki neutralne, kao npr. pošta.

Tako sam, recimo, prigodom afere „kreacionizam“, na ovom mestu napisao da u državnim školama đake treba obavestiti da postoje dve teorije o nastanku sveta – jedna bigbengovska, evolucionistička, druga kreacionistička – i potom mladim ljudima prepustiti da s vremenom prihvate ili odbace jednu od njih, mada podozrevam da na ovom stepenu disolucije najmanje 98% mlade populacije savršeno i nesliveno boli Sebastian da li je čovek nastao dijalektičkim napredovanjem amebe ili aktom Božijeg stvaranja.

Isto tako sam pisao da ideološka neutralnost države nipošto ne podrazumeva zatiranje „nacionalnih i patriotskih osećanja“, nego njihovo ograničavanje na privatnu sferu, što, opet, ne znači da se ta osećanja ne mogu javno ispoljavati na panađurima i demonstracijama, ali znači da politikanti na pitanje „da li je tačno da ste u mladosti pljačkali trafike“ – moraju odgovoriti sa „da“ ili „ne“, a ne floskulom – „sram vas bilo, pitate me to u trenutku dok Hilandar gori.“

I na kraju... 2

Izgleda da je Divjaku – i legionu drugih – teška muka duhu bio moj potpis na apelu 88, pak skačući u sopstvena usta piše da ja prizivam Ataturka „koji bi Srbiju mogao izvući iz svekolikog kulturnog primitivizma, pri čemu svakako aludira pre svega na navodne klerikalne tendencije koje su odvajkada u osnovi ‘mejnstrima’ srpske kulture, koja, dakle, kao u osnovi neliberalizovana kultura predstavlja ‘rak ranu’ sekularnoj državi“.

Klerikalne tendencije u Srbiji i srpskim zemljama uopšte nisu „navodne“ – ako Divjak misli da jesu neka dokaže, ali neka strogo vodi računa da ne ispadne budala – a preovlađujuća kultura je daleko od koliko-toliko pristojnog konzervativizma, kamoli liberalizma.

Da Atlagić nije verbalno nasrnuo na omiljenu i poznatu Seku Sablić, nego, recimo, na neku široj javnosti nepoznatu Seku Savić, njegov ispad bi ostao daleko „ispod radara“ tribalne srpske javnosti, koja reaguje (i to kilavo i sa zakašnjenjem) samo u situacijama kada „oni“ napadnu nekog „našeg“.

Nije to kraj priče.

Da je počem Atlagić dodatno poludeo – što se možda moglo dogoditi – pa sve ono što je rekao o Seki, rekao o Visokom Vučiću, istog trenutka bi postao heroj Euromahale i Krugova Dvojke.

Što znači da i bolja „naša“ javnost funkcioniše po Zulu principu – „dobro je kad neko naš napuši nekog njihovog, zlo je kad neko njihov napuši nas.“ Kužite li, stari moji, zašto se Ataturk mora pojaviti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

74 reagovanja na “I na kraju…”

 1. I na kraju … nema kraja, mi se vrtimo u krug.
  Još nema onog koji će nam pokazati pravi put.

  • Чуј, нема никог да покаже пут слепом код очију!?
   Вратите се, Лаки, да прелистате записе Милана Пироћанца или Чедомиља Мијатовића, па да видите како су се провели они што су Србљима показивали прави пут….

  • Lastar & Co je ko neka baba Cmolja – te vrtimo se u krug, te propali smo, te nema nam pomoći, šmrc, šmrc, šmrc. Srđan Nogo je nedeljam dreždao ispred skupštine, držao govore, ukazivao na greške i NUDIO REŠENJA, ali jok … niko da se pridruži. Babe Cmoljane sede kod kuće, čekaju da se pojavi Basarina kolumna i onda rone gorke suze preko tastature.

   • Nema Nogo ni kapacitet,ni autoritet,a ispred skupštine je mogao da dreždi bilo ko.
    Ne verujem u Mesijanske vođe,niti verojem da će se pojaviti neko ko može da sruši Vučića,a opet Vučić je pri kraju i to vrlo bliskom.Nema te alhemije ni friziranog BDP-a koji će da sakrije stravičnu ekonomsku krizu koja dolazi.A kad glad i beda dođu gube se inhibicije i strpljenje.

     • „Економску кризу која долази“?!
      Кад је то па економска криза напуштала Србију??!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.