Letnja škola za retarde 2

Ostavite komentar

 1. Od jednog (JEDINOG) Basare očekujem OZBILJNU ZAJEBANCIJU, a ne. UŠTROJENO MUDROVANJE!

 2. Kažeš Base nešto „kozaračko“… Pa akademik Ekmečić je Austriju u vrijeme pobune Srba na Kozari 1809. Istu nazvao „geografski neprijatelj Srbije“ . Tako biješe?!

 3. Ti cinici… Da sam ja osloboditelj Servije ne bih ga nazvao Juzni Njiznji a pogotovo ne Novgorod! Nazvao bih ga Starogomorsk i cenim da je to benevolentnije nego Vazdasodomsk. Srecom po Ruse, Servija nema geografsku granu sa Rosijom a ni neke spiritualne slicnosti. Za vreme komjunizma Srblji su vecma isli u kjezu katolicku da bi spijali koliko Rvati idu u crkvu dok Rusi prosto nisu imali crkvu. Za vreme komnenizma i paleologizma Rusi su jos uvek certami i rezami po slobodarskoj brezovoj kori dok su Srblji radili dzentrifikaciju Soluna pa i Konstantistambola. Kada kazem Srbi ili Srblji mnim samo na najbolje, savetodavnu i uzivajucu vlast. I naravno da ti Srbi nisu najgori! Oni se samo najvise trude a ti vec jesu pomireni medju sobom. koliko god to ne zadovoljavalo estetska ocekivanja kolumniste. Za Avstrijance koji napravise zitnicu Evrope da bi neko drugi razhandrio PIK Becej nem pojma. Slazem se sa potomkom Sv. Djuradja Brankovica Francom Ferdinandom da su Bosnu odmah trebali dati Srbiji barem 43% koliko je iznosilo tokom 1878 (kasnije je i raslo) pa i zatraziti u Berlinu da Srbija dobije i Fushe Kosove ali to slaganje nije principijelno jer mi se ne voza sa njim po Palama. Toliko o histeriji i gruzogeologiji. Vreme je za breentrance.

 4. Sjaj
  no i duhovito, kao i uvek, uostalom. Ko razume shvatiće, a ko ne… knjigu u šake i neka uči istoriju i činjenice o “večitoj podršci braće Rusa“, sa naročitim osvrtom na Sanstefanski mir…

 5. Ima srbija omladine za ratovanje. I zrtvovanje. S tom logikom ovde ce ostati samo onaj ko mora a radjati samo ona „kojoj se desi“.

 6. Malo je „prejaka“ teza da Srbija ne može da podnese da se bilo ko graniči sa njom-to će jedva dočekati da čuju naši susedi koji su daleko od „cvećki“, to mi liči na dozu autošovinizma, malo bi tu trebalo imati smisla za meru i pomenutu realnost.
  Kada je reč o katoličkoj Austrougarskoj u njoj su Srbi opstajali kroz vekove uz sve probleme i napredovali su u svakom smislu, ekonomskom, političkom, demografskom, kulturnom…S druge strane, Srbi koji su se mahom iz Vojvodine iseljavali u Rusiju u 18.veku vrlo brzo su nestajali tj.pretapali su se u Ruse. Pisao je o tome i Crnjanski u svojim Seobama navodeći kao primer Hersonsku guberniju u kojoj je na popisu 1862.g. bilo hiljadu Srba a posle četiri decenije nijedan!

 7. Сјајно, феноменално, генијално, фантастично и изванредно. Има ли ко паметан у редакцији, па да заустави ово булажњење из броја у број?

 8. Za razliku od modnih blogerki koje me samo informisu o modnim trendovima, kolumnista mi „zagolicava“ mastu da mastam o tome sta bi bilo da je bilo, te bih ga zato svrstala u kategoriju istorijskih influenserki. Tako, mastam ja, a sve influensirana tekstom, sta bi bilo da smo se mi Srbi dosetili, a pre Hrvata, da napravimo human chain oko hrama Sv. Save sve drzeci se za rucice i pevajuci Danke Dojchland. Ili da smo napravili spomenik Bilu Klintonu u vidu saksafona (koji normalno stremi u nebo) iz koga se, kada mu pridjes, cuje Rok Mi Bejbe pracena turazom f-22. Dalje, mastam, da smo ljubili Austrougarsku u guzicu, kako influenserka influensira, Srbija bi bila uredjena drzava. Doduse ne bas prava drzava vec nesto kao austro-ugaarska pokrajina, ali u kojoj bi se znao red: bela kafa, da, vinjoza nicht, ambasadorski portfelji bi trajali dozivotno, a umesto rodoljubive poezije Santica i Rakica u skolama bi se proucavala toiletten poetik. Sto se ne rodih, o sudbino kleta, u takvoj zemlji.

  1. pa eto dok mi svi drzimo u rukama patku (uglavnom tudju) umesto da imamo poslove, karijere, mogucnosti za porodicu, normalnu i uredjenu zemlju, ti mozes na blogosferi da se hvalis kako srbi eto nikad nisu ljubili dupeta (a jesu i to po pravilu pogresna) pa ti srce prepuno cojstva i junastva.
   a da su nase pogubne politike bar malo bile drugacije mozda nikad ne bi ni bilo potrebe za tim slikovitim egzibicijama u obliku danke dojcland i spomenika bilu.
   jer, boze moj, ko je ikada cuo da je u istoriji neko bio jaci od nekog drugog i da je ovaj mali bio dovoljno pametan pa to nekako iskoristio u svoju korist…

  2. „Oh Bože, hoćeš li mi kupiti
   Mercedes Benz
   Svi moji prijatelji voze Porše
   Moram da se iskupim
   Radila sam teško ceo život
   bez pomoći od prijatelja
   Zato Bože, hoćeš li mi kupiti
   Mercedes Benz“

   E moja Jenis 🙂 Bog stvarno vozi Mercedes sa ove naše strane jastuka, i dobro je da je tako, jer kad bi svi vozili Alfice pretvorili bi se u kreč. Fića je sasvim ok. 🙂 I nema špriceva u Crnom moru.

 9. „Sličnost jezika, pravoslavnost, „zajednička istorija“ – sve bi to palo u vodu, zato što Srbija naprosto ne može da podnese da se bilo ko graniči sa njom. ..“

  Oplakah..Koji si ti kralj , ujka Base 🙂

  Nekad mi dosadi taj cinizam , ali ovakvi tekstovi te brzo vraćaju na vrh liste onih koji su vredni čitanja.

Ostavite komentar

Dijalog

Fikcija pravne borbe za Kosmet 10

Fikcija pravne borbe za Kosmet

"Sakupi se četa mala ne junaka biranijeh po obličju i ljepoti već po srcu junačkome." Kad god pomislim na Rezoluciju 1244/1999 i Kumanovski sporazum kojima je garantovan povratak odabranog srpskog osoblja vojnih sposobnosti na Kosmet u broju do 1.000, odmah pomislim na stihove književnika Ivana Mažuranića ali i na filozofsku misao P .P. Njegoša o psu koji želi da se spase od lanaca, a kada se spase, opet se vraća u verige.

Naslovna strana

3. februar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.