Ako je vest tačna, ovo je tipičan primer takozvane zakasnele pameti. Dobro se, recimo, sećam prošlog, predizbornog proleća, kada je Čeda Jovanović u više navrata javno (a i u četiri oka, to jest uva) pozivao tada-još-uvek-prezidenta na zajedničko okupljanje oko ideje Preokreta, inače jedine razumne političke ideje plasirane u poslednjih deset godina, ali nažalost brzo posustale.

Jego ex Sijatelstvo, međutim, nije hteo ni da čuje. A zašto? Sad ću da vi kažem: ušla mu bila voda u uši, a istovremeno mu zinulo i dupe. Bio je uveren da će sve moći sam. I tu se, da kažemo, preračunao, mada bih ja upotrebio i neku težu reč, ali neću da sekiram Panovića.

Može biti da savez Tadića i Jovanovića i nije tako loša ideja. Ili to samo tako izgleda u ambijentu lišenom bilo kakve razložne ideje. Jer, kako stvari stoje, DS, ovakav kakav je, neće biti u stanju da se kovarne skorih dana. Isuviše je tu klika, koterija i interesnih zajednica, isuviše je tu zle krvi, da bi iz svega toga proizašla bilo kakva koherentna, a nepapirnata politika. Kao i prethodnik mu, i Đilas (umal ne rekoh Ramzes) smatra da se osmogodišnja brljotina može popraviti kadrovskim rokadama i upotrebom mašine za maglu. Dobro, Đilasu se to ne može preterano zameriti jer on kao pripadnik poštene tehničke inteligencije nije naročito upućen u finese političke filozofije. Bez koje, dame i gospodo, ne ide, pa ne ide, a ako neko hoće dokaz za to, neka se osvrne oko sebe. To što će videti (mada je to bolje ne videti) direktna je posledica račundžijskog i populističkog podilaženja najnižim instinktima mase.

I tako to! I tome slično! E, cenjeni publikume, kada se u neizvesnoj budućnosti okupi nekoliko hadžija kojima bude došlo iz dupeta u glavu da je efikasna politika isključivo ona koja radi na suzbijanju, a ne na raspirivanju instinkata mase, tek ćemo onda moći govoriti o nešto svetlijoj perspektivi.

Ali izgleda da osovina Tadić – Jovanović neće biti jedini srpski raskol u DS-u. Kruže glasine da se i Dušan Petrović sprema na ortakluk sa „predsednikom sveta“. Što će, verovali ili ne, bitno osnažiti upravo DS. Iako tamo misle drugačije.