Situacija oko serije Nemanjići – stvaranje države dodatno se usložnjava.

Predsednik programskog saveta RTS-a, Milivoje Pavlović, uputio je menadžmentu „našeg prava da znamo sve“ dopis sa predlogom da se dalje prikazivanje serije obustavi dok Savet – ili već neko merodavno telo – ne pogleda još najmanje pet epizoda i to je, kao u onoj seriji Sekunde do katastrofe, pokrenulo lanac događaja, u Srbiji uobičajenih za sve situacije u kojima treba preuzeti makar simboličnu odgovornost.

Sve je bilo dibidus predvidivo. Najpre je neko – ko li Bože – Tviterom u etar lansirao dubaru da se Pavlović na taj zlobni čin odlučio zato što mu „Bujke nije dao kola da se vozika po Budimpešti“, potom su se u jučerašnjem broju moje omiljene dubare, Blica, oglasili direktor našeg prava, Bujke i urednik dramskog programa, Nebojša Bradić, koji je blagoizjavio da je sve to oko Nemanjića u stvari „mazohistička hajka“ motivisana niskim političkim pobudama, ne pojašnjavajući pri tom da li je meta „hajke“ politika Stefana Nemanje ili Ace Srbina, ali ostavljajući otvorenom mogućnost da Stefan Nemanja i Aca dokonaju o kome je reč. Da ne zaboravim Bujke je rekao da se „vredni materijal“ može srediti „u montaži“.

Pre nego što obrazložim zašto se lično zalažem za nastavak prikazivanja Nemanjića – i to po svaku cenu – moram primetiti da ni u jednom od bezbroja negativnih kritika prve epizode nisam naišao ni na najmanju političku natruhu, pa čak ni na pokušaj da se serijin fijasko upiše na raboš Ace Srbina, što je u datim okolnostima ravno čudu. Tim povodom nije bilo čak ni famoznih srpskih podela, Srbija je bila (i ostala) nacionalno jedinstvena – što je takođe ravno čudu – u oceni da su Nemanjići provincijalna amaterska priredba i tu nikakve vađevine ne pomažu. Naprotiv! Pogoršavaju stvar.

Sad prelazimo na stvar – evo zašto se bezuslovno zalažem za nastavak emitovanje Nemanjića. Iz istih, naime, pobuda kao i serijini duhovni očevi – u edukativne svrhe, samo sa „obrnutim predznakom“. Jer ako su očevi serije omanuli u nameri da deo (uglavnom fiktivne, Pantelijine) srednjovekovne veličine i sjaja ondašnje ipak prvorazredne Nemanjine (ne srpske, nota bene) države nazor povežu sa i „upumpaju“ u današnju (jučerašnju i prekjučerašnju) trećerazrednu novovekovnu „narodnu“ državu Srbiju, ipak su uspeli da naturalistički prikažu stanje stvari u današnjoj (i jučerašnjoj Srbiji), što će reći – megalomanske ambicije bez ikakvog pokrića, samouvereni amaterizam površno zamaskiran gromopucatelno-sladunjavom retorikom, jeftine marifetluke, sticanje lične koristi „izgaranjem“ za nacionalnu stvar i ostale trice i kučine koje traće karaktere. Napred Bujke! Čekam drugu epizodu. I šiljim plajvaz.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Montaža Nemanjića”

  1. Šuma bila šuma i ostala, dok su civilizovaniji napravili sređene nacionalne parkove prirode. Stalna montaža od bezkarakternog materijala vazda bude štala.

  2. Svi smo mi pomalo "Nemanjići"…. karakterno i moralno – zato smo tu gde jesmo.

  3. Samo opušteno, Bujke, ne beri brigu! Koliko još sutra, čim ga Bogoljub vabne, Bas će da curikne svoju kritičku vakelu, uz pokajničko prislanjanje dlana na grudi i mrmljanje mantre: ˝da ne grešim dušu˝. Ume Bogi da mu takne dušu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.