N sedi 1 1Foto: Stanislav Milojković

Sve se češće pitam može li se protiv Vučićeve propagandne mašinerije boriti ubrzanom vučićizacijom tzv. slobodnih medija.

Evo, recimo, u sredu u 19h mimo običaja sedoh pred televizor da pogledam dnevnik TV N1 i u određenom trenutku ugledah izveštaj o jednom od mnoštva ubistava na vrelom beogradskom asfaltu – to se, da kažemo, moće podvesti pod pravovremeno i objektivno izveštavanje javnosti – a odmah posle toga snimak Vulinove izjave kao popečitelja unutrašnjih dela u kojoj kaže „da Srbija nikad nije bila bezbednija, itd“, što je manipulacija dostojna Informera.

Poruka, tačnije dubara, menadžmenta i uredništva N jedinice nije eksplicitna, ali je kristalno, iako potuljeno, jasna: „Zahvaljujući tome što je Vulin ministar policije u vladi Aleksandra Vučića u Beogradu se događaju ubistva, pa vi vidite šta vam je činiti.“

Namera N jedinice je da neprestanim povezivanjem režimskih ličnosti sa što je moguće više brljotina u SNiS-ovim masama stvori odbojnost prema režimu, što je u najmanju ruku efikasno koliko i Marinikina mlataranja dokaznim materijalima o lopovlucima, koja 65 % publikuma ostavljaju apsolutno ravnodušnim – dobro oni znaju kako ovde stvari funkcionišu i nemaju ništa protiv toga – a kod jedno 20-ak odsto izazviva žal i zavist što i oni nisu „bili tune“.

Jedno posrnulo i do srži pokvareno društvo ne može se popraviti kontrapokvarenjaštvom i seljačkim makijavelizmom druge boje, pogotovo ako je logistički inferioran u odnosu na vladajući. Posledično neučinkovit.

Da je Vulin Vulin – sa sve paketom besmisla i loših značenja povezanih s tim imenom – to valjda nikom ne treba dokazivati; svi to znaju, uključujući njegovog šefa, kome upravo takav Vulin i odgovara.

Mnogima – uključujući i moju malenkost – Vulin ne odgovara, ali ga se nećemo rešiti subliminalnim pripisivanjem odgovornost za drive by pucnjave u milionskoj megakasabi.

Šta je sledeće?

Predizborno obećanje – „Kad naš slobodni i pravedni čovek bude policajni ministar, u Beogradu više neće biti ubistava. A hleb će, naravno, koštati tri dinara.“

N sedi 1 2

Opozicija iz devedesetih je posle teških desetogodišnjih zavrzlama uspela da sobali Miloševića ponajpre zahvaljujući stvaranjem jasne kulturološke distance od turbo-folk muzike, politike i poetike.

Neko (nažalost kratko) vreme joj je dobro išlo dok tandem JexS-Referendumski lopov nije izvršio tihu – ali dubinski učinkovitiju od Miloševićeve – refolklorizaciju i renacifikaciju Srbije.

Put eventualnog izlaska Srbije iz besmisla i čemera u kome se zaglibila (grohotan smeh vrabaca iz off-a) vodi preko defolklorizacije i denacifikacije Srbije, nipošto putem imitacije esenesovskih „recepata za uspeh“.

Ostaje nam samo da se nadamo (još grohotniji smeh vrabaca iz off-a) da na to nećemo čekati 97 godina, koliko je bilo potrebno od 1903. do 2000.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

66 reagovanja na “N sedi 1”

 1. Ne gledaj N1 Bas, može se desiti da ugledaš Zagorku Dolovac kako se krije iza fascikle sa predmetima koje je netom apruvirao Vrhovni vlasnik Stradije.

   • U klero-fasistickoj ‘republici’,denacifikacija je spor proces.Nama je isteklo vreme.

   • Gospodo, kad budu sledeci izbori malo se potrudite…sad je kasno. „Psi laju na karavane a karavani prolaze“

  • Famozni, daj budi drug pa izracunaj gde se trenutno nalazimo, ako su kooedinate: 1. anomija, 2 entropija, 3. smederevski nameštaj???

 2. N1 pravdu isteruje svaki dan,
  da budu kao CNN to ime je san,
  A Bas sanjivo svoje ideje gura,
  kako je Miloševića pobedila kultura.
  Pa Base da nije tako zna se,
  Miloševića njegovim oružjem pobediše mase.

  • Američki dolari dati opoziciji,ona deo prosledila kriminalcima i ništacima da krene buna,90% izašlo na ulice plašeći se ,,šta ako ne izadjem a ovi pobede,,? Ovi tadnji su MASA.

  • Novu S sam prestao da pratim posle prvih par dana kada sam video nizak nivo obrazovanja novinara, prizemne teme i opšte vrlo loš sadržaj što mi je bilo prilično razočaravajuće znajući koliko dobrog urednika imaju. Ne može da nađe dovoljno kvalitetne novinare, šta li, tek ovo je postao Kurir u nekom drugom obliku.
   Preporučio bih ljudima da se okrenu portalima koji donose vesti iz nauke jer je to jedino što vredi. Kod nas ih nema, svi su zaokupljeni likom i delom „gazde Srbije“, ali zato ima u Hrvatskoj, a ko zna engleski…

   • Da,mnogo im je tanko obrazovanje.Često pomislim da je N1,kao i Nova, zapravo režimska manipulacija sa potpisom službi

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.