Kuku, majko mila! Nakon znakovite dramske pauze ruski predsednik Putin se obratio svetskoj javnosti odsečnim, ali ne preterano ratobornim saopštenjem, što je donekle ohladilo ovdašnje usijane glave, vazda spremne da u metežu vide svoju šansu.

 E sad, budući da su se istočni Sloveni pokazali – uprkos raširenim predrasudama – trezvenijim, težim na obaraču i bratoubistvu nesklonijim od nas, takozvanih južnih, mogao bi se možda očekivati i neki kompromis. Treba hladiti glave, čestnejši moj publikume. Prekardašili su ga, brate, i revolucionari sa Majdana. Okupilo se tu poprilično šareno društvo, uključujući i predstavnike (sada već i ministre) pitoresknih šovinističkih stranaka koji su se nosili mišlju da ruskom oduzmu status drugog zvaničnog jezika, a čuli su se, bogme, i pozivi na pogrome Rusa i Jevreja, što je sve skupa stvar koja je Evropskoj uniji vezala ruke u poslovima odbrane majdanskih tekovina, a Putinu prosto dala krila.

Sve bi, dakle, išlo u najboljem mogućem pravcu, da se Vladimiru Vladimiroviču nije omaklo da u jednom momentu izrekne – za deo ovdašnje javnosti skandaloznu – rečenicu. Ako ste već kosovskim Albancima priznali pravo na samoopredeljenje, tako je otprilike preko novinara Putin poručio Beloj kući, onda budite dosledni pa isto pravo priznajte i krimskim Rusima i drugim narodima i narodnostima. Putinova izjava je, sasvim očekivano, izazvala pravu konsternaciju u krugovima profesionalnih srpskih patriota, ali nijedan se rodoljubivi majčin sin nije uskurčio da grakne „izdaja“, što bi se svakako dogodilo da je to rekao neki Drugosrbin. Da stvar bude crnja i gora, na Zapadu su u javnost pušteni probni baloni koji ispipavaju mogućnost da Rusija u zamenu za priznavanje Kosova dobije Krim.

Sve je to, takođe razumljivo, izazvalo pozornost ovdašnjih žutara koje su se žustro odale istraživačkom novinarstvu i sa izvesnom se zluradošću obratile nekim uglednim društvenopolitičkim radnicima za komentar. Bilo ih je svakakvih, mislim izjava, a na mene je najbolji utisak ostavila vratolomija Koštuničinog bimbaše – Samardžića. Putin je verovatno u brzini pogrešno napravio analogiju između Krima i Kosova, tako je to postavio sledbenik Karla Šmita. Hm! Već smo ovde, cenjeni publikume, višekratno apsolvirali da je Vladimir Vladimirovič – ma šta ko mogao misliti o njemu – vrlo ozbiljan političar i da – za razliku od svojih ovdašnjih fanova – uopšte nije sklon lupetanju i „brzini“. Ali daleko od toga da je Putin razočarao Samardžića. Pačemu? Patamu što nije red da se ljutimo na Putina zbog „pogrešne analogije“ u trenutku kad srljamo u Evropsku uniju. Osim toga, Samardžić dixit, Krim i Kosovo su neuporedivi slučajevi zato što se Krim (inače, autonomna republika od nastanka postsovjetske Ukrajine) bori za „autonomiju“, a „Kosovo za samostalnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.