Think tank 1

Bilo je više nego predvidivo da će se afera Zvezdin tenk žestoko usložnjiti!

Odavno nije bilo beslovesnosti – a ovde ih je tušta i tma – koja me je više fascinirala, pa čak i navela da se podstarost upustim u istraživačko novinarstvo, što mi inače nije u opisu radnog mesta.

Krenimo redom. Najpre sam se obavestio da se Zvezdin menadžment izričito „ogradio“ od tenka čije bi Vozdviđenije bajagi moglo rezultirati „drastičnom kaznom“ UEFA, mada ja ne vidim kakva bi tu kazna – osim mandatne za pogrešno parkiranje – mogla biti izrečena. Tim pre što tenk – blagoizjavio je unutrašnji Stefanović – nema motor, transmisiju, ubojna sredstva, pa čak ni nišanske sprave.

Vreme čini svoje, nagriza sve. Inkriminisanom tenku je za dva dana žestoko opao rejting. Prekjuče je bio „kulturno dobro“, juče je – according to Stephanović – postao „eksponat“, a prekosutra bi mu se lako moglo dogoditi da završi kao ono što u suštini i jeste – sekundarna sirovina. Ali daleko je prekosutra, ako uopšte i osvane.

Da li ga je neko „prozvao“ – ili je naprosto morao progovoriti, makar kroz dupe – kako god bilo, subgradonačelnik Vesić je prosuo nisku verbalnih bisera. Ko biva… Ako Arsenal ima top u grbu, zašto Zvezda pred stadionom ne bi imala tenk. Ako je već tako – sad ja pitam Vesića – zašto fudbaleri Zvezde ne bi bili opremljeni automatima hekler i koh, kad navijači već jesu.

Osim toga, glagolji nadalje Vesić, Grad Beograd nema nadležnost nad Marakaninim parking placom. Neke svate je to možebiti iznenadilo, ne, međutim, i mene koji godinama tvrdim da bi napori razvaljene države Srbije da pod suverenitet vrati Kosovo imali više smisla ako bi joj pošlo za rukom da uspostavi suverenitet nad Zvezdinim stadionom i divnim stvorenjima koja se motaju oko njega.

Pre će biti obrnuto. Hoću da kažem da će skorih dana Zvezda, Zvezdin stadion i Zvezdini navijači uspostaviti suverenitet nad ostatkom Srbije. Ali da vam nešto kažem, kad se zbude, neće to biti sjajno, ali će biti manje drljavo nego što jeste. Na tu sumračnu pomisao me je navela izjava visokog esenesovog dužnosnika, poslovičnog Đukanovića. Mnogi Zvezdini navijači su – zbori Đuka, a ja ga citiram po sećanju – poginuli braneći srpstvo, pa ako je tenk provokacija, to mi je onda drago.

Vidite li vi kuda vode pravci razvoja političkog sistema samoupravnog burazerskog kretenizma. Ako vi ne vidite, ja ga vidim jer duže pamtim. Ovo mi je, da kažemo, drugi ciklus.

Ovako dakle. Provokacija će slediti za provokacijom – a Đuki i Đukama će to biti drago – onda će se srpska truba začuti s Kosova, onda će se dogoditi narod, pa će pasti neki Berlinski zid, pa će na scenu stupiti tenkovi s motorima i ispravnim topovima, pa će biti drž ne daj, pa ćemo opet biti ostatak zaklanog naroda. Oj, Srbijo među šljivama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari