Bogme, cenjeni publikume, Overlordu Vučiću se Cvijanov transfer iz DS-a u SNS baš olupao o glavu. Kada je ono vrdalama Cvijan, nezadovoljan već nečim, dezertirao iz Tadićevog Prezidencijalnog konaka, Vučić je sijao od sreće.

Konferencije za štampu! Pretnje tajnim kompromitujućim snimcima! Čuda i pokore. Čim se, međutim, SNS dokopao vlasti, Cvijan je – što javno, što u potaji – počeo da podmeće klipove u točkove Overlordove revolucije, da bi tu nedavno cela stvar eskalirala Cvijanovom kandidaturom za predsednika stranke. Ne znam kako to da prokomentarišem. Ili percepcija realnosti nije Cvijanova jača strana, ili Cvijan zna nešto što ni Vučić ni mi, sirotinja raja, ne znamo. Taj svat mi ne liči na kamikazu. Ko zna šta se iza brda valja.

Cvijan, dame i gospodo, spada u šarmantnu grupu mlađih, ambicioznih ljudi koje ja nazivam „blanko političari“. Oni su, onako džumle, a ne samo Cvijan, tema ove kolumne. Ima ih u svom strankama. U stvari, uskoro će nam preostati samo takvi. Ovde dolazi jedna digresija. Veliki cinik, Luj Ferdinand Selin, u svom romanu „Putovanje na kraj noćI“ zapisao je i sledeću rečenicu: „Za nas sirotinju, guzica je mali, ali zlatan rudnik“. Selin je tu mislio na promućurne pariske dame iz nižih slojeva koje su se kroz život probijale promišljenim investiranjem organa koji se nalazi vrlo blizu guzice. Šta sam ovim hteo da kažem? Da su političari o kojima govorim slični pariskim damama? Da, upravo sam to hteo da kažem. S tom razlikom što blanko političari ne investiraju ovaj ili onaj organ, nego svoje kompletne ličnosti što bi se filozofski reklo – u totalitetu.

Ti svati politiku shvataju kao mali ali zlatan rudnik. A znate kako stoji stvar sa rudnicima zlata: tamo gde zlata nema, okna se zatvaraju, pa se kopaju nova. Cvijan se – zadržimo se na njegovom primeru – nadao da će u Vučićevom reviru naći više zlata nego što ga je nalazio u Tadićevom, ali to, očigledno, nije bio slučaj, pa je mlađani rudar počeo da vrši subverzije. Kandidatura za predsednika stranke tu je samo dimna bomba. Kad se dim slegne, Cvijanu će cena naglo porasti. A naročito će mu porasti ako bude imao zanimljivih stvari u memoriji svog mobilnog telefona. Sve u svemu, to znači da ćemo uskoro biti svedoci još jednog zanimljivog transfera. Pa šta je tu loše, upitaće dežurne drkadžije. Svi to rade, graknuće zakerala. I biće – i jedni i drugi – donekle u pravu. Jedini problem je u zameni teza. Zadatak politike je zaštita rudnika, a ne eksploatacija zlata. U toj, jedva vidljivoj, jedva primetnoj zameni teza krije se uzrok mnogih naših problema. Mislite malo o tome na sledećim izborima. Ako ih bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari