Zatvaranje kruga 1Foto: Stanislav Milojković

Posle odmora odmah – krk u pizdu.

Pravo u mini-serijal. Dok sam se kobajagi odmarao, stvari u Srbiji su ubrzano krenule uobičajenom trajektorijom, dakle – sve dalje/dublje u čemer i propast, a crne vesti su počele da prestižu jedna drugu.

Najpre je, tiho kao što je i živeo, umro Dule Mitrović, direktor Danasovog izdavača, Dan Grafa, potom je broj zaraženih – koji je u trenutku mog odlaska iz štampe – bio oniži dvocifren skočio na povisok trocifren, onda je umro i Grujica Spasović, prvi i dugogodišnji urednik Danasa.

To što u sveopštem crnilu Visokom Vučiću & Co naoko dobro ide – o tom dobru ćemo kasnije – posledica je optičke (TV) varke, pogrešnog sagledavanja (i predstavljanja) sunovrata kao uspona, što se ponekad događa i na boljim mestima, ali je u Srbiji gvozdeno pravilo.

Nego hajde mi da razglobimo to Visoko „dobro“.

Posle mnogo natezanja Kozačka skupština (3 x kozačkija od prethodne) svečano je puštena u tužni rad, a posle još više natezanja formirana je i vlada „na“ kojoj će sedeti čak 11 žena, što je (polovično) opovrglo moju sumnju da je Visoki popečiteljska mesta, bar ne ona ženska, dodeljivao po Heliogabalovom principu – čiji Sebastian veći, tome važnije ministarstvo.

Dal se Dačićev Sebastian u međuvremenu smanjio ili se pojavio neko sa većim, nije poznato, kako god – Dačić je ražalovan i ubuduće će obnašati dužnost predsednika kozačke skupštine pod novim famoznim imenom – Vrhovni Kozak.

U parlamentarnim demokratijama predsednik skupštine je vrlo visoka pozicija.

Ma koliko to nama Srbljima izgledalo apsurdno, u pravim republikama skupština je ono što je nama Visoki – vrhovna vlast, suveren kome su predsednici podređeni, a vlade odgovorne.

Međutim, u zaumnim, vanparlamentarnim demokratijama poput naše, predsednik skupštine je prvi korak ka funkciji predsednika mesne zajednice Žitorađa.

Što će reći – kada SPS na čelu sa Vrhovnim Kozakom spadne na onoliko poslanika koliko, recimo, ima Šapić – a na dobrom je putu da spadne jer je to neskrivena Visoka Namera – Dačićeva zvezda će se ugasiti, a sa njom će se polako ugasiti i SPS-ova zvezda maskirana u ružu.

Dijalektika, bato. Espeesovci su nastavljači tradicije ljudi posebnog kova za koje važi pravilo Svetozara Vukmanovića Tempa, takođe čoveka posebnog kova, izrečeno posle nekog zglajzavanja – „čovek bez funkcije nije ništa“.

Što će reći – najo funkcija, najo prijatelja, najo paraje.

Muke po Ivici (i svima nama) mogle su biti blagovremeno prekraćene promptnom postpetooktobarskom zabranom SPS-a – za šta je bilo onoliko zakonskih osnova, a i političke volje.

Ali eto, to je čuveni legalista, Referendumski Lopov – ondašnji On Visoki – smatrao „jakobinstvom“ pa se založio za „kontinuitet“. U čemu je, kako vidimo, u potpunosti uspeo.

Biće još reči o tome u sledećim nastavcima serijala.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

39 reagovanja na “Zatvaranje kruga”

 1. Druže Basara,

  Dobro nam došao i spremamo se za komentarisanje tvojih kolumni.
  Vidim da će biti ista meta i isto odstojanje.

  • Druže Miloše i ja podrazumevam , da se ono , ispod onih pet kružića , što piše“Komentari“ odnosi na komentarisanje kolumne . Međutim , slabo ko komentariše kolumnu . Većina nas , kao seoske alapače , kad se posvađaju što je kokoška jedne prešla u avliju druge , posle pet minuta zaborave oko čega su se posvađale , pa jedna drugoj pominju od čega joj je bolov’o otac , majka joj umrla od žive rane itd ,itd . Ja tražio u vikipediji Basarinu biografiju i nađoh đe se rodio , ali mnoge pojedinosti , u mnogim komentarima nabrojanim , ne nađoh , nego saznadoh tako što pročitah u mojim omiljenim novinama „Danas“-u , čiji moderator objavi i mnoge komentare koji se ne odnose na kolumnu već na žitije Basare Svetislava književnika i kolumniste ovdašnjeg .

   • Nastavite sada u tom istrazivackom maniru da prekopavate Wiki pa nam javite da li ste u biografijama onih koje vas cenjeni pamfletista svako malo pominje naisli na podatke koje ovaj ispisa o njima.Posle toga istrazivanja cete morati da nadjete neki jaci epitet za pamfletistu od onoga „seoske alapace“ kojim castiste komentatore(sebe ne iskljuciste iz kvalifikativa? ili ste vi najbolji medju zivim komentatorima pa po nekom automatizmu ne potpadate pod taj epitet?).

     • „Do detalja“,kazete.“Sve kako je Bas pisao“,dodajete.A nosic?Porastao malko!Budite ljubazni pa mi prosledite link vase verzije biografije Beckovica,posto u mojoj nista nisam nasao o svalerisanju sa suprugom naseg istaknutog komunistickog funkcionera,radu za UDBu i slicne pikanterije u kojima nije skrtario Basara ispisujuci novu biografiju doticnog.Lepo je da branite nekoga,ali ako branite lazova i sami se legitimisete takvim.

    • Poštovani Blajhalovic Goxi . U Vašem odgovoru meni , ne videh demanti onoga što napisah ja u odgovoru drugu Milošu . Već samo , Vaše nadovezivanje , gde Vi tvrdite da i gospodin Basara promašuje temu . Ne znam koja je tema bila , kada je Basara iznosio neke podatke o nekim ličnostima , a nisam ni tvrdio da nije promašio . Ali Vi , opet , promašiste temu , jer ne znam po čemu zaključiste da sam ja najbolji među živim komentatorima , kad to nisam tvrdio , niti je o tome bila reč . Dakle , da li mnogi komentatori“ovde prisutni“ , promašuju temu kao što ja tvrdim , ili ne ? Pitanje je sad !

     • Postovani cobanine, na zalost ne nalazim dovoljno vremena da vam objasnim sta sam zapravo rekao kao i da vam objasnim sta ste vi rekli.Ako bih vremena i iscedio malko ne bih ga na to trosio jer ste neinspirativni.Pozdrav vama i drzte se Basare.

     • Sve cu svoje impresije o vasim komentarima sazeti u jednu rec NEINSPIRATIVNI.

   • Mnogi brinu za koga gosun’ Basa
    na izborima ustvari glasa.
    Dal’ za “oporbu” il’ za vlast
    to jest od koga dobija mast.
    No njega izgleda baš za to briga
    jer tvrdi da živi od svojih knjiga.

 2. Koja muka natera Basaru da skrati godišnji odmor ? Ne znam za godišnji odmor, ali se skraćivanje mandata u politici uglavnom pokazalo kao loš potez.

  • Hvala kolumnisti što i dalje predano i neumorno radi na raskrinkavanju uzroka svih naših jada, a to su Referendumski Lopov i sva ta ekipa salonskih nacionalista iz kruga dvojke, koji su bili i ostali najveći kočničari progresa.

  • Kako koja muka ga natera na skracivanje? Pa uvideo je da je nastalo masovno gusenje usled ispustanja suvisne kolicine vadjevine povodom Utiska pa se uplasio posledica slicnih onima od ispustanja Ciklona b. Ne zeleci da popije optuzbu za ubistvo iz nehata, naglo prestaje sa emitovanjem zagusljivca i tako pokazuje svoju humanu stranu. Bez obzira na sve, hvala mu na prestanku dejstva.

 3. Sve što se dešavalo u vezi naše skupštine i vlade jeste udžbenički primer uzurpiranja vlasti i zatiranja demokratije i demokratskih institucija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.