Iza zatvorenih vrata 1

Kada se prođe Marinkova bara pa zaošija iza Babejića pečenjare levo, onda još malo nizbrdo i – eto ga Chatham House. Izbliza, Chatham House izgleda baš Chatham. Moleraj moderno dezeniran, lusteri kristalni, tepisi meki ko duša, a u kujni sve na dugme. I u klozetu. Nema šta, original Chatham.

E tu, u tom Chatham Housu okupili se vlast i opozicija da porazgovaraju o gorućim problemima našeg društva: ko je prvi počeo, ko više voli Ruse, zašto Šinavatra, kad će opet „Bolji život“, ko koga više prisluškuje… Razvija se živa diskusija, džentlmenska. Sve džentlmen do džentlmena. Gospodin Bizon, gospodin Slindža, gospoda Ološ, Lopina i Baraba, gospođa Peza… Svi podšišani i obrijani, svi u novim odelima. Gospodin Nebojša S. iz Beograda obukao matrosko s ovolikom maramicom u džepu.

Sede tako u Chatham Housu i džentlmenski ćaskaju. S jedne strane džentlmeni na državnoj sisi, preko puta njih – crowdfundingeri. A sa strane evaluatori, medijatori, moderatori i Sonja Liht. Sve to spolja nadgleda Simo Spasić.

II

OVULACIJA

Medijator usmerava: spavaća soba je pravo, toalet je druga vrata levo, peškiri i ulošci su u plakaru, pare na računu. U kujni je posluženje – sendviči preostali od svečanog otvaranja Koridora 10 i rtanjski čaj.

Gospodin Darko Glišić – za kumove, rođake i Vesnu Pešić čiča Gliša – odmah predlaže kompromisni prelazak u spavaću sobu dočim se gospodin Lutovac nećka. Gosn Movsesijan se uzvrteo, i bi i ne bi, a senjor Đorđo otvoreno koketira i tvrdi pazar. Gospodin Zeleni ispod oka gleda gospodina Đuku pa ne može da ga se nagleda onako naočitog, ostali ćućore, kikoću i podgurkuju se… Gospodin Orlić užagrio očima, a gosn Žarko Obradović ušima.

Utom moderator najavi pauzu za topli obrok i konsultacije. Nekolicina otrča u kupatilo da se zapere, neki se dohvatiše mobilnih telefona a neki prisluškivača.

Posle su vlast i opozicija još malo očijukali. Bilo je tu masne fote, ide maca oko tebe, jelečkinje-barjačkinje, žmurke… A onda se smrklo te polegaše. Opozicija poleđuške…

III

KOITUS

I tako prođe noć konačnog dogovora… I tako ćemo za devet meseci, na proleće, posle izbora, dobiti prinovu – još jaču, još bržu, još bolju…