Udaj se muški 1

KIĆENJE NEVESTE

Devojački beli dvori na Studentskom guvnu već nedeljama mirišu na smilje i bosilje – to svojta kiti mladu sve nadajući se dičnom đuvegiji.

A mlada ustreptala od te nadežde, drhtulji u čežnji, uspija se a podatna, samo trepuće i gledi predase. Ma, trideset godina da je gledaš nikad pomislio ne bi: polovnjača. Sedi pred ogledalom onako dundava, okupana i namirisana, i čeka da je našminkaju. Već treći put prošla estetsku hirurgiju i onu intimnu i kolektivnu, i botoks prošla, i kavitaciju, ama liposukciju nikako.

Sjatila se svojta pa je zagleda sa svih strana i poslednje fleke čisti – e ne bi li jošte lepša i poželjnija bila. Slavica Đukić Dejanović obigrava okolo, noge je ne drže, osmi put otresa skoro nevidljivu prašinu sa starog od onomad već pomalo požutelog nevestinskog vela. Zagrađanin tako zaturio bagaž za medeni mesec da se sad ne zna gde je kofer a gde Zagrađanin. Bajat ćućori nešto s Harčenkom koji je došao da pomogne, a Kvisko Marković pazi na Tončeva. I Tončev na oprezu – pazi da mu Ružić ne izmakne. Antić ćuti i gleda uvis onako mudar ko vazda. Nigde nijednog Škundrića.

Paja Jovanović supervizor u ime Kumova. On i Šormaz k.g.

BRIJANJE NEVESTE

Devojački beli dvori na Novom Beogradu mirišu na Man Sensitive i Pino Silvestre. Pred ogledalom, u udobnoj fotelji, smerno sedi udavača i milo trepće svima. Ulazi surčinski berberin.

Surčinski berberin: Kako ćemo, gosn Šapić?

Gosn Šapić: Kao obično, da se svima svidi.

DISZITETT APA ES FIA

Devojački beli dvori u Szabadki na severu Bačke mirišu na još. U izlogu sred salaša sede dva Pastora, Ištvan i Balint, apa es fia, i već bogato okićeni – čekaju.

Dva u jedan.

***

I tako, u Novom Pazaru čeka ona mlada s bradom, u krugu dvojke Čeda, u Srpskim Hrtkovcima Šešelj, u Babušnici Murta, a i ja sam nešto zaludan ovih dana.

I, dok čekamo, oko đuvegijinog čardaka na Andrića gumnu skupljaju se svati – došao Dodik, malo na veselje malo da obiđe svoje nekretnine po prestonici vaskolike Srbije; eno je i Cvijanovićka, ona došla onako; eno i čemernog Kusturice, on nameračio da uzme meru za spomenik novom, još većem Nemanji od onog na štajgi.

A đuvegija? Đuvegija mudro ćuti i pakuje se za put. A kad nam se vrati, biće i tog novog harema – koncetracione vlade.