Neko je svojevremeno sarkastično primetio da „narod nikad nije bio gladniji, a da nikada više kulinarskih programa nije bilo na televiziji“.

Specijalizovani kanali posvećeni, kuvanju, mešenju, pečenju, postali su toliko normalna stvar da neki kuvari poput Džejmija Olivera ili Gordona Remzija dostižu slavu holivudskih megazvezda. Kuvarska profesija za mlade ljude je postala nešto čemu teže, a kulinarstvo je postalo polje kreativne borbe. Nije lako biti najbolji, a još teže je osvojiti „kulinarskog Oskara“, odnosno Mišlenovu zvezdicu. Naime, reč je o čuvenom restoranskom vodiču koji objavljuje Mišlen, a ne Mišelin, kako kod nas ovo ime vole da izgovaraju. U tom vodiču restorani dobijaju zvezdice, a kriterijumi su toliko visoki da malo njih ovim priznanjem može i da se podiči. Neki restorani i kuvari doduše imaju dve ili tri ove zvezdice. Traži se inovativnost, kreativnost i originalnost, a najzanimljivije od svega je to što se Mišlenovi eksperti pojavljuju anonimno u restoranima širom sveta kao i svi drugi gosti, pa jedini način da restorandžije saznaju jesu li u vodiču jeste da ga otvore i pogledaju da li su se našli u probranom društvu. Planetarni kulinarski šou Masterchef jedan je od onih koji otvara vrata svetu profesionalne kuhinje najvišeg nivoa. Ima desetak izdanja širom sveta, od ex-Yu republika ima ga Hrvatska. Princip je jednostavan. Na stotine ljudi se na kastinzima pojavljuje sa svojim jelima, onda se na kraju odabere šesnaest najboljih. Tek tada slede znoj i suze. Te odabrane nadzire i prati tročlani žiri koji im daje zadatke. Kuva se u kuhinjama koje izgledaju kao svemirski brodovi, primenjuju se kulinarske tehnike najvišeg nivoa, učesnici pohađaju časove, a svake nedelje ispada po jedan učesnik dok na kraju u velikom finalu dvoje najboljih sastavlja svoj meni. Jela moraju da smisle sami (predjelo, glavno jelo i dezert), očekuje se da primene što više tehnika i znanja koje su tokom programa naučili, ukrste varjače ili šta već. Pobeđuje najbolji, a nagrada je pozamašan novčani iznos, usavršavanje u nekoj od elitnih kulinarskih škola i objavljivanje knjige recepata. Šou se modifikuje od zemlje do zemlje. Najzanimljiviji je onaj španski, emituje se jednom nedeljno, peta sezona je upravo pri kraju. U ovoj zemlji je šou postao toliko popularan da je pored običnog još dobio dečje i VIP izdanje. Sve sezone i epizode mogu se pogledati na sajtu tamošnjeg javnog servisa (http://www.rtve.es/television/masterchef) sa svim epizodama svih sezona. Posebno šarmantni su članovi žirija, sve odreda elitni i priznati kuvari Pepe Rodrigez, Samanta Valjeho Nahera i Đordi Kruz. Posebnu draž daje izuzetno simpatična, lepa i pametna voditeljka Eva Gonzalez. Već pet godina ovo je na Iberijskom poluostrvu najpopularniji zabavni program. Narod se na društvenim mrežama uglavnom ne slaže sa odlukama žirija koji je inače izuzetno strog. U priči o Masterchefu nije toliko zanimljivo kuvanje koliko teški zadaci koji su vremenski ograničeni, priprema namirnica poput insekata koje nikada niste videli, rad pod pritiskom, kombinovanje individualnog i timskog rada, odnosi među takmičarima. Reč je o produkcijski zahtevnom i skupom programu, sa dobrim sponzorima. Osmišljen je kvalitetno i pametno, mada ima preterivanja i zastranjivanja. Ako nećete da na vrućini opterećujete mozak, ako vam treba malo adrenalina, a da sve to nije glupo, onda je španski Masterchef sasvim prihvatljiv izbor koji je daleko od Parova i Farme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari