Knjigu su, naravno, pisali anonimni autori, a do najsitnijih pojedinosti objašnjeni su fizički izgled sa naglaskom na putenim posebnostima i osobenostima oko 200 kurtizana iz poznatih delova britanske prestonice Kovent Garden i Vest End ponaosob. U tom spisu su zabeleženi i utisci dama, tamo piše kako su birale svoje posetioce, kakve su im bile primedbe na njihovo loše i nedolično ponašanje. Ostalo je zabeleženo da se ovo erotsko prozno štivo veoma čitalo i tražilo. Ostalo je zabeleženo da se u to doba prodavalo oko 8.000 primeraka ‘Spiska’ godišnje.

Upravo londonskim damama, koje su bile plaćene da viđenijoj gospodi, ali i raznim probisvetima i protuvama, pruže čulna zadovoljstva i da se bez zadrške prepuste grešnoj slasti uživanja, posvećena je serija od osam epizoda „Harlots“, čiji je glavni producent platforma Hulu. Serije kod nas u zvaničnoj distribuciji još uvek nema, pa ko hoće da je pogleda mora sam da se snađe. Kao predložak za solidan scenario poslužila je knjiga „The Covent Garden Ladies“ Hali Rubenhold. Ovo televizijsko ostvarenje je zanimljivo, surovo i realno. Nema nikakvih ulepšavanja, gluma i kostimi su odlični, jedino je neobična muzika koja je potpuno moderna – čujete električnu gitaru i vokale – što seriju iz jedne druge epohe boji savremenim muzičkim izrazom. Sve ostalo u „Harlots“-u je kao u najelitnijem bordelu.

Londonom onoga vremena gospodarile su dve madam – Margaret Vels i Lidija Kvigli, sjajno ih otelovljuju Samanta Morton i Lesli Melvil. Pratimo priče njihovih ‘devojaka’ i rat za klijente u kome su sva sredstva dozvoljena. Autorstvo serije potpisuju Elison NJuman i Noira Bufini. Najavljena je i njena druga sezona. Dok gledamo realnost – sjaj gregorijanskih palata nasuprot bedi, smradu, blatu i truleži londonskih ulica – vidimo kako je tadašnje društvo živelo i disalo. Moraliziranje i određivanje autori su vešto izbegli. Nama danas može izgledati čudno i strašno, ali za mnoge žene onoga vremena prodavanje tela bio je jedini izlaz da steknu slobodu, osamostale se i počnu da zarađuju sopstveni novac. Jedino što je ostalo isto i onda i danas jeste cena koju su te žene, birajući svojevoljno ili bivajući prinuđene na taj izbor, plaćale ili je plaćaju. Lice i naličje, pismo i glava, sjaj i beda, radost i očaj, ovo TV ostvarenje čine vrednim gledanja i razmišljanja o viđenom.