Od izveštača Danasa iz Medulina

Hrvatska vlada na sve moguće načine podupire ovu akciju, pa TV pretplatnicima deli vaučere s kojima će moći da uz popust kupe risiver za prijem digitalnog TV signala. Građani su, međutim, još uvek bojažljivi čekaju da se digitalizacija još malo zahukta. Iako bez digitalnog risivera neće moći pratiti TV program, samo je 40 odsto Istrana iskoristilo vaučere za digitalnu televiziju. Istra je naime odabrana da bude prva hrvatska regija koja će biti digitalizovana. Vaučeri se, dakle, dele postupno i prema strategiji vlade RH cela zemlja bi trebalo da bude digitalizovana do 2011.

Međutim, mišljenja o uspešnosti projekta Digitalna Istra koji se ovih dana privodi kraju su podeljena, piše zagrebački Poslovni dnevnik. U kompaniji Odašiljači i veze zadovoljni su postignutim rezultatima. Ističu da se sada na celom području Istre može primiti digitalni TV signal, i da su građani iskoristili 35-40 posto od podeljenih 70.000 vaučera u vrednosti od 200 kuna za nabavku opreme nužne za praćenje takvog TV signala. Na Internet forumima, kako piše ovaj list, može se pročitati da nisu baš svi dobili obećane vaučere, a neobično je i što je manje od polovine Istrana iskoristilo poklon bon od 200 kuna. Naime, OiV su većnajavili da će tokom ove godine početi s isključivanjem analognog TV signala u Istri. To znači da se tamo bez adekvatne opreme više neće moći da se prati TV program.

Kako tumače u OiV, digitalna televizija predstavlja novi način prenosa TV signala. Na taj način se eliminišu šumovi. Recimo, Istra je pokrivena s dva velika i petnaestak manjih odašiljača digitalne televizije pa čak i oni žitelji koji primaju slabiji signal imaju vrhunsku sliku na svojim televizorima. Ali, digitalnu televiziju ne treba mešati s HDTV tehnologijom, ističu u OiV. HDTV je nadogradnja digitalne televizije, odnosno jeste način proizvodnje programa, koji nudi filmski kvalitet slike i zvuka, a zavisi isključivo od toga kakav program emituju TV kuće. Inače, OiV je u projekt Digitalna Istra uložio milion eura, a ceo projekat je s dodatnih 15 miliona kuna potpomogla vlada. Do kraja ove godine OiV planira da proširi mrežu za prenos signala digitalne televizije i u to će uložiti još 25 miliona kuna. Investicija uključuje postavljanje 42 DVB-T odašiljača i 47 konvertora za dodatno pokrivanje digitalnim signalom. Kako tvrde u Hrvatskoj agenciji za pošte i telekomunikacije, kompanija OiV tek je jedan od distributera digitalnog televizijskog signala. Kompanija OiV jedina u Hrvatskoj posjeduje televizijske odašiljače, a njen način distribucije digitalnog televizijskog signala jeste zemaljska digitalna televizija (DVB-T; Digital Video Broadcasting-Terrestrial). Ali digitalni televizijski signal može se distribuirati i preko mreže kablovskih televizija, satelita, brzog Interneta i Wimax tehnologije.

Kad smo većkod prijema digitalnog signala Triple-play paket usluga, koje u svojoj ponudi većimaju neki, a najavljuju svi hrvatski telekom operateri, uz Internet i telefon uključena je i digitalna TV. Drugim rečima, televizijski program će se u idućih nekoliko godina, umesto preko antena, kablovske televizije i satelita, primati i iz telefonske utičnice, ADSL-a i Wimaxa. Za praćenje digitalnog programa ne mora se kupiti novi televizor. Uređaji poput američkog TiVa mogu digitalni signal prilagođavati klasičnim TV aparatima, a zvuk slati na audio sisteme ili kućne bioskope.