Đoković - treći deo 1Foto: Luca Marziale / Danas

„Ko o čemu baba o uštipcima“ a ja o Novaku Đokoviću. Ovo je treći put ovog meseca da se u mojoj kolumni bavim Novakom Đokovićem. Prvi put 2. januara (Ni Đ od Đokovića) sam kritikovao Olimpijski komitet Srbije što je za najboljeg sportistu Srbije proglasio Filipa Filipovića.

Jeste Filipović, jedan od najboljih vaterpolista sveta svih vremena prošle godine osvojio sa kolegama iz reprezentacije Srbije zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, bio izabran u idealni tim, ali Đoković je prošle godine osvojio tri grend slema a na četvrtom je stigao „samo“ do finala.

Dve nedelje kasnije (16.1.) napisao sam kolumnu „Đokoviću izgubio si (se)“. Još dok sam je pisao bio sam svestan da će izazvati oprečna reagovanja. U to sam postao siguran onog trenutka kada sam u prepisci sa urednikom video da se u mnogo čemu ne slažemo. U Danasu je (još uvek) dozvoljeno pravo na drugačije mišljenje.

Od oko 200 komentara na sajtu Danasa dvadesetak posto se (kao) slagalo sa mojim stavom. Zapravo, pola njih stvarno tako misli, a druga polovina jednostavno ne voli Đokovića, jer ovde je tuđ uspeh lični neuspeh. Ogromna većina je branila „najvećeg sina našeg naroda i narodnosti“. Možda desetak njih je to stvarno činilo argumentima, svi ostali su branili „lik i delo Đokovića“ u stilu predsednika Srbije koji kada mu postave „nezgodno pitanje“ odgovara „Pa šta“. Za sve njih (i nas) imam tri pitanja.

  • 1. Da li biste se vi slikali sa „pozitivnim“ Đokovićem?
  • 2. Da li biste vi, svesni da ste zaraženi koronom, krenuli na put iz Srbije za Španiju?
  • 3. Da li biste vi zaboravili da u Australiju niste stigli direktno iz Srbije već ste par dana boravili i u Španiji?

Ako su odgovori na sva tri pitanja DA onda smo mi zaista „nebeski narod“.

Možda sam bio previše grub kada sam rekao da će Đoković ostati upamćen po ovim delima, a ne rezultatima na terenu. Ali, razočarao me je. I ne samo mene. Najbolji sportista sveta za prošlu godine (po izboru L Ekipa), najbolji sportista Evrope (prema izboru poljske novinske agencije PAP), najbolji sportista Srbije svih vremena (ne samo moj izbor) je idol miliona mladih i kao takav mora da bude (skoro) savršen i van terena.

P.S. Krajem oktobra preležao sam koronu. Za tih petnaestak dan dva puta sam napustio stan. Oba puta me je ćerka vozila do i od doma zdravlja. Nisam ni na pijac išao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.