Ne pomaže ni sveća: O igrama i rezultatima reprezentacije Srbije u fudbalu 1Foto: Starsport

Posle skoro četvrt veka, preciznije 24 godine, fudbaleri Srbije uspeli su da se plasiraju na završnicu Evropskog prvenstva i, naravno, to nam je u prirodi, nismo zadovoljni. Naprotiv, više je onih koji kritikuju i selektora i fudbalere. Nije mi samo jasno na osnovu kojih paramatera oni očekuju još bolje igre i rezultate reprezentacije.

Naši fudbaleri, izuzimajući Dušana Vlahovića koji, uglavnom,“greje klupu“ u Juventusu i Milana Jovića koji je na platnom spisku Milana, igraju u osrednjim evropskim klubovima.

Naši najbolji klubovi – Crvena zvezda, TSC, Čukarički, Partizan i Vojvodina odigrali su u evrokupovima ukupno 22 utakmice i bilans je, blago rečeno, poražavajući – ostvarena je jedna pobeda, dva remija i 19 poraza.

Posle utakmica trećeg kola grupne faze UEFA takmičenja, Srbija je ispala iz TOP 15 na koeficijent listi, a nakon poraza sva tri predstavnika i u četvrtoj rundi povratak u prvih 15 je u domenu naučne fantastika.

Najveći „krivac“ za „loše igre i rezultate“ je, naravno, selektor Dragan Stojković. Dežurne kritičare bih podsetio je Stojković kao selektor odveo reprezentaciju na Svetsko prvenstvo u Kataru i to kao prvoplasirani ispred Portugalije.

Sa Stojkovićem kao selektorom fudbaleri Srbije u narednom izdanju Lige nacija igraće po prvi put u elitnoj, A diviziji.

Ne pomaže ni sveća: O igrama i rezultatima reprezentacije Srbije u fudbalu 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Srbija je u svojoj grupi zauzela prvo mesto sa 13 osvojenih bodova (četiri pobede, jedan remi i jedan poraz). Kao krunu svog mandata Stojković je ispunio obećanje i da će našu reprezentaciju odvesti na Evropsko prvenstvo.

Na osnovu ovih rezultata Piksi je naš najuspešniji selektor. Možete sa sve svećom da tražite boljeg – nema ga. Isto je i sa fudbalerima.

Imamo to što imamo, to je naša sumorna stvarnost.

To što bismo želeli više i bolje, ljudski je i opravdano. Ali to što mislimo da jesmo bolji i da više zaslužujemo, jeste ljudski, i fudbalski, i srpski, ali je veoma štetna zabluda.

Za nas važi ona čuvena alibi floskula da svi igraju fudbal, ali i realnost da nikoga ne možemo da potcenjujemo, da prema nama nema respekta, i da ipak nismo prva evropska liga u fudbalu, kako ispada po Ligi nacija.

Kad se opet vratimo u realnost, shvatićemo da smo bili više nego što zaslužujemo.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari